Coś dla oka,duszy i ciała...
sobota, 19 listopada 2011

   W sobotnie popołudnie dopadła mnie chęć na coś słodkiego, więc szybciutko zakręciłam się w kuchni i powstały takie oto bakaliowe batoniki.

 

barwnymotyl

   

    Przepis na batony pochodzi z tej strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe29363.html .

   Do wykonania swoich batonów wykorzystałam produkty ,które akurat miałam w domu:

płatki owsiane, płatki kukurydziane, sezam, resztki musli zalegające w słoiku, rodzynki, owoce kandyzowane ,połamana czekolada i orzechy ziemne oraz miód, cukier ,masło.

 

Składniki :
 
100 g płatków owsianych
50 g rodzynek
50 g pszenicy dmuchanej
30 g płatków kukurydzianych
30 g suszonych śliwek
30 g orzechów laskowych

50-80 g miodu
50 g cukru
50 g masła
 
Wykonanie:
Płatki delikatnie podprażyć na bardzo małym ogniu, najlepiej na żeliwnej patelni. Dodać posiekane lub grubo zmielone orzechy, prażyć jeszcze kilka minut, wciąż mieszając.
Przesypać do miski z drobno pokrojonymi śliwkami, rodzynkami, pszenicą oraz lekko rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi.

Na patelni rozpuścić cukier, mieszając od czasu do czasu aż nabierze ciemnozłotego koloru, dodać miód i masło. Mieszać do połączenia składników.

Karmelem zalać płatki z suszonymi owocami, dokładnie wymieszać.

Masę rozprowadzić na dnie średniej wielkości blachy wysmarowanej masłem. Wyrównać wierzch, ugniatając ciepłą masę dłońmi. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu na kilka godzin. Pokroić.


 

     Gorąco zachęcam do ich wykonania ,bo są zdrowe,pożywne i łatwe do zrobienia.

Smacznego :)

niedziela, 13 listopada 2011

       Niedawno odbyły się urodziny mojej mamy. Z tej okazji upiekłam dla Niej torcik.

 Przepis

Składniki:biszkopt,krem,dżem,poncz,masa cukrowa,lukier.

Ciasto:

  • 8 jaj
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1,5 szkl mąki

  Żółtka ucieramy z szklanką cukru pudru do białości.Następnie ubijamy pianę na sztywno,dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy ,aż się zrobi sztywna i błyszcząca.

Łączymy masę żółtkową z pianą delikatnie mieszając np.trzepaczką.Dodajemy powoli przesianą mąkę i przelewamy do tortownicy.

Pieczemy ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Krem:

Wykorzystałam gotowy z torebki.

Dżem:

Smak wg uznania.

Poncz:

Woda,cukier,kieliszek alkoholu.

Masa cukrowa:

  • 80 dag cukru pudru
  •  10 dag glukozy 
  •  4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody


       Żelatynę należy moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści.
    Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną  i dodać glukozę -syrop trzeba ciągle mieszać  uważając aby się nam nie zagotował (ważne).
    Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder ciągle mieszając -wyrabiamy masę ,aż do uzyskania konsystencji plasteliny. 

Lukier:

Niewielka ilość będzie nam potrzebna do przyklejenia dekoracji wykonanych z masy cukrowej.

Wykonanie:

    Biszkopt dzielimy na trzy blaty.Na pierwszy blat wykładamy dżem,na drugi krem(można dodać owoce) i przykrywamy trzecim blatem pamiętając o ich nasączeniu ponczem.

Następnie boki i wierzch smarujemy kremem .Na wierzchu układamy cienko rozwałkowaną masę cukrową formując ją tak,by tworzyła,, tkaninę''.Boki też obłożone masą,udekorowane drobnymi kwiatkami i perełkami.

Układamy talerzk i filiżankę,dekorujemy kwiatkami (te rzeczy wykonałam dzień wcześniej),perełkami i tort-prezent gotowy.

A oto efekt końcowy,no może nie zupełnie ,bo zapomniałam o serwetce pod tort,którą potem wciskałam kombinując jak nie uszkodzić tortu.

 Zapewniam jednak,że smakował bardzo...:)

 

piątek, 11 listopada 2011

ciasteczka

   Oto ciasteczka ,jakie przygotowałam do schrupania na chłodne ,jesienne wieczory ...

Przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego ,cynamon.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem
  • Dodać cukier puder,żółtka,śmietanę i cukier waniliowy/cynamon.Wymieszać i dość szybko wyrobić gładkie ciasto.Włożyć je na ok. 30 minut do lodówki.
  • Następnie ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać wykrawaczkami ciasteczka.Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Ciasteczka ozdobić lukrem.

 

 Smacznego...

 

| < Listopad 2011 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL