Coś dla oka,duszy i ciała...

Słodkie bułki,drożdżówki

piątek, 28 marca 2014

 Takie wiosenne ,lekkie , puszyste i słodkie. W sam raz na małą przekąskę podczas wycieczki za miasto. Motylki na łące ,więc i w piknikowym koszyku też mogą być :)

 

Przepis  

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 70 g masła (miękkiego)
  • 250 g chałwy
  • 1 łyżka śmietany kremówki

 

Wykonanie:

W naczyniu łączymy mleko z wcześniej roztrzepanym jajkiem. Następnie dodajemy mąkę połączoną z rozczynem i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy podwoi objętość -dzielimy na 13-14 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i nakładamy łyżkę nadzienia - rozsmarowujemy. Następnie zwijamy jak naleśnika (w rulon) i każdy koniec podwijamy pod spód. Potem wzdłuż/przez środek   nacinamy oba końce i każdy wywijamy tworząc skrzydła motyla.

Uformowane motylki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,w dość dużych odstępach i pozwalamy im przez 15 - 20 minut się napuszyć. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka.

Piec  w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut. 

Nadzienie:

Chałwę rozgniatamy. Kremówkę mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Łączymy składniki razem.

Uwagi:

U mnie motylki z marmoladą.

Piekłam w temp. 180ºC z termo obiegiem przez ok.20 minut.

 

 

Wiosna ,wiosna ach to ty...

 

 

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL