Coś dla oka,duszy i ciała...

Bez pieczenia

środa, 17 lutego 2016

   Sernik z jogurtów greckich jest pyszny ,lekki i bardzo prosty w wykonaniu. U mnie w kształcie serca ,taki walentynkowy dla męża :)



Składniki:

  • 2 opk. jogurtu greckiego ( po 400 g)
  • 1 opk. śmietany 36% ( 200g)
  • ¾ szkl cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • ¼szkl. wrzątku
  • 1 opk. galaretki

Wykonanie:

   Jogurty przelewamy do wysokiego naczynia ,dodajemy cukier ,cukier z wanilią i miksujemy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem ,mieszamy dokładnie, aż się rozpuści i powoli wlewamy do jogurtów, mieszamy.

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. I dodajemy do masy jogurtowej delikatnie mieszając całość.

Przelewamy masę do tortownicy lub silikonowej formy i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu i kiedy przestygnie wylewamy na tężejący sernik. Schładzamy całość przez ok. 3 godziny.

 

Smacznego :)

poniedziałek, 09 listopada 2015

   Pamiętam jaki to był rarytas ,jak pochłaniało się jeden cukierek  za drugim ,kiedy to w sklepach nie można było kupić słodyczy. Wylizywało się garnek z resztek słodkiej masy , hm...  co za wspomnienia :)

Jakoś tak naszło mnie, by odświeżyć ten smak ! Cóż za radość i chwila nostalgii ;)

 

Wersja trochę wzbogacona ,w końcu dziś przecież są wszystkie składniki dostępne ;)

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 1 szkl cukru
  • ½ puszki mleka skondensowanego
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 3 szkl płatków owsianych

 

Wykonanie:

  Mleko skondensowane, cukier, masło i kakao umieszczamy w garnku i rozpuszczamy na wolnym ogniu ,od czasu do czasu mieszając ,aby masa nie przypaliła się. Do miski wsypujemy płatki oraz dodajemy krem orzechowy. Wlewamy masę mleczno-maślaną i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

  Następnie za pomocą łyżki wykładamy cukierki na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Chcąc uzyskać okrągły kształt ,należy dłonie zwilżyć wodą i ,,ukulać'' kulkę wielkości orzecha włoskiego.



Cukiereczki powstają w mgnieniu oka i tak samo szybko znikają :)

sobota, 18 kwietnia 2015

   Ta słodka kanapeczka jest dla Tych, którzy uwielbiają orzechowo-czekoladowe masy. Smakiem rzeczywiście przypomina Knoppersa, a więc jeśli macie ochotę na chrupiący wafelek ,to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Masa mleczna:

  • ¼ szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 175g masła (miękkiego)
  • 1 szkl mleka w proszku

Masa czekoladowa:

  • 100g masła
  • 160 g nuttelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki orzechów laskowych zmielonych
  • 100 g orzechów laskowych rozkruszonych

Dodatkowo:

  • 3 suche wafle 23x29cm
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Masa mleczna- mleko wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Mieszamy ,aby nam się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie miękkie masło miksujemy na puch. Następnie dodając po jednej łyżce wystudzonego mleka nadal ucieramy masło, aż do zużycia całego mleka. Teraz dodajemy mleko w proszku (partiami) i dokładnie rozcieramy ewentualne grudki. Masa musi być puszysta i gładka.

Masa czekoladowa- orzechy uprażyć na suchej patelni. Część siekamy drobno ,a część należy zemleć. Masło ucieramy razem z nutellą i kakao. Dodajemy orzechy. Mieszamy dokładnie.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady.

Na pierwszym waflu rozsmarowujemy masę czekoladową i przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę mleczną i przykrywamy waflem. Możemy docisnąć deską, aby masy rozłożyły się równomiernie i wkładamy na godzinkę do lodówki. Następnie wylewamy rozpuszczoną czekoladę na wierzch i posypujemy rozkruszonymi orzechami. Ponownie wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Teraz wafelki kroimy na kwadraty lub prostokąty, jak kto woli :)

 

S m a c z n e g o !





środa, 12 listopada 2014

  Torcik to połączenie ptasiego mleczka z pianką cytrynową w koronkowej otulinie. Obie masy są bardzo puszyste ,delikatne i wspaniale się uzupełniają.Chodzi mi oczywiście o smak waniliowego ptasiego mleczka i nieco kwaskowej, cytrynowej warstwy śmietanowej, która równoważy słodycz pierwszej masy jak i dekoracji czekoladowej. Torcik wygląda wspaniale ,a jego aksamitne wnętrze skusi niejednego łasucha do spróbowania jego smaku.



 

Składniki:

Ptasie mleczko:

  • 1 kostka Kasi
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 opk. cukru waniliowego lub aromat waniliowy
  • 1½ szkl mleka
  • 3 łyżki żelatyny

Pianka cytrynowa:

  • 1 śmietana 36% - 400 ml
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opk. galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. wrzątku

Ozdoby z czekolady:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

 

 

Wykonanie:

Ptasie mleczko:   Mleko podgrzewamy i w gorącym rozpuszczamy żelatynę.Margarynę (miękką) wraz z cukrem pudrem ucieramy  na puszystą masę. Dodajemy żółtka ,wcieramy po jednym dokładnie mieszając. Wlewamy wystudzone mleko z żelatyną. Mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z białkami wcześniej ubitymi na sztywną pianę. Wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby stężało.

Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z galaretką. Delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na Ptasie mleczko i ponownie wstawiamy do lodówki.

Ozdoby z czekolady: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rysując czekoladą na pasku pergaminu (odpowiednim do długości i wysokości ciasta) wymyślony wzór ( kratka , esy-floresy, koronka) przykładamy papier do boku ciasta i wstawiamy do lodówki. Po 15-20 minutach delikatnie odrywamy pergamin. Z pozostałej czekolady dekorujemy wierzch ciasta lub robimy w foremkach dekoracje, które wykorzystamy do ozdobienia ciasta.

Uwagi : Proporcje na tortownicę 19cm. Ja całe jajka ubijałam nad parą wodną i potem łączyłam z margaryną. Dałam więc cukier kryształ. 

 



 S m a c z n e g o :)

niedziela, 29 czerwca 2014

Dziś zamiast ciasta szybki deser na bazie budyniu.

 

Składniki:

  • 1 opk. budyniu (na ¾ l mleka)
  • ¾ l mleka
  • 1 opk. śmietany 36%
  • 1 opk. śmietatan fix (niekoniecznie)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • tabliczka czekolady białej (opcjonalnie)
  • owoce

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do gorącego jeszcze budyniu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę.

Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan fix oraz cukier puder.

Delikatnie łączymy z budyniem i przekładamy do pucharków.

Na dno szklanek wlałam sos toffi, a  wierzch udekorowałam malinami.

 

 

Smacznego !

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL