Coś dla oka,duszy i ciała...

Ciasta kruche,tarty

sobota, 22 marca 2014

Ciasto jest pyszne. Robiłam już kilka razy więc mogłam przekonać się o jego wyjątkowym smaku. Szybko znika, co oznacza ,że domownicy też je uwielbiają, dlatego bez obaw podaję przepis i zapraszam do skorzystania.

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opk cukru waniliowego
  • ¾ szkl cukru
  • 1 opk budyniu śmietankowego
  • ½ szkl. oleju
  • ½ kg jabłek

 

Wykonanie:

Do mąki dodajemy posiekaną margarynę, 2 łyżki cukru , proszek do pieczenia oraz żółtka. Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części: jedną wykładamy na blaszkę i wstawiamy na ok.10-15 minut do od pieczenia.

W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę ,stopniowo dosypując cukier kryształ i cukier waniliowy. Do ubitej piany wsypujemy budyń i mieszamy, a następnie olej.

Na od pieczony  spód wykładamy rozprażone jabłka -wyrównujemy. Potem pianę z białek i kruszonkę z pozostałego ciasta.

Wstawiamy do piekarnika na ok.30 minut. Pieczemy w 180 °C.

Uwagi:

  • ja dałam oleju mniej
  • zamiast budyniu dałam mąkę ziemniaczaną
  • można  zrobić odwrotnie: najpierw pianę z białek ,potem jabłka i kruszonka
  • jabłka mam ze słoika (zapasy zimowe) 

 

Na pożegnanie zimy !!!

(tak jakoś ta bezowa pianka skojarzyła mi się z puszystym śniegiem)

niedziela, 20 stycznia 2013

Można błyskawicznie stworzyć pyszności- zarówno na słodko jak i na słono!

       Wystarczy,że zaopatrzymy się w gotowe ciasto francuskie (dostępne w większości sklepów) i zdecydyjemy jaką wersję upiec.

U mnie padł wybór na słodkie różności w kilku smakach.

Produkty:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • twarożek z orzechami
  • nutella
  • marmolada
  • masło,cukier,cynamon
  • jajko do posmarowania ciasta

 

Wykonanie:

  1. Na pokrojone w kwadraty ciasto nakładać po łyżeczce wybranego nadzienia i skleić w trójkąt.Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

lub

    2.  Na rozwiniętym cieście cienką warstwą rozsmarować stopione masło i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Następnie zawinąć do środka dwa boki ciasta i jeszcze raz czynność powtórzyć lekko przyciskając ciasto ,by się skleiło.Pokroić na ok.2cm i płasko układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C przez ok.12-15 minut.

 

 

Po krótkiej chwili mamy delikatne,bardzo kruche ciasteczka...

 

Smacznego !

 

 

 

sobota, 12 stycznia 2013

Bardzo smaczne ,aromatyczne ciasto.Dodanie masy budyniowej wpływa na jego wilgotność ,

a w połączeniu z jabłkami jest idealne-ani nie za słodkie,ani też za kwaśne.

Przepis z:Kasia,,Twoja złota kolekcja"

 

Składniki:

  • 1½ szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 9 łyżek Kasi
  • ½ l śmietanki kremówki
  • 1 opk budyniu waniliowego
  • 1 opk cukru waniliowego
  • 4 łyżki rumu
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • jabłka
  • tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę.Dodajemy ubite jajko,5 łyżek cukru oraz wiórki margaryny.Szybko zagniatamy ciasto i owinięte w folię wkładamy na ½ godziny do lodówki.

Przebrane i opłukane rodzynki osączamy i zalewamy rumem.Jabłka obieramy i kroimy na pół-wydrążamy gniazda nasienne.

Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem tworząc rant.Układamy ciasno połówki jabłek.Ich środki wypełniamy namoczonymi w rumie rodzynkami.

Budyń mieszamy z  ¹⁄3 śmietanki.Pozostałą zagotowujemy z resztą cukru,cukrem waniliowym i łyżką Kasi.Do gotującej się śmietany dodajemy rozmieszany budyń i zaraz po zagotowaniu wylewamy na jabłka.

Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto pozostawić w formie na 24 godziny.

Po zastygnięciu ciasto można wyjąć z formy i delikatnie posypać cukrem pudrem.

 

Uwagi:

Jabłka kroiłam na małe kawałki i nie dawałam rodzynek maczanych w rumie.Wierzch udekorowałam różami z jabłek,o ile w moim wykonaniu wyglądają one jak te piękne kwiaty.

 

Zapraszam :)

 

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL