Coś dla oka,duszy i ciała...

Rolady

wtorek, 25 czerwca 2013

  Truskawki tu i tam, są wszędzie ;)





  Ta rolada jest przepełniona smakiem i aromatem truskawek, a przy tym ma wzorek truskawkowy na cieście, więc już na pierwszy rzut oka widać jakie owoce skrywa.

  Dzięki wzorkowi na biszkopcie prezentuje się oryginalnie, a truskawkowe wypełnienie to uczta dla podniebienia, o ile ktoś przepada za tym owocem.



Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  1. 150 ml kremówki
  2. 250 serka mascarpone
  3. 250 g truskawek
  4. 2 łyżki żelatyny
  5. ½ szkl cukru
  6. cukier puder do posypania rolady

Wykonanie:

Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać całość. Masę rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec ok 25 minut w 180°C. Ciasto zdjąć z papieru, ułożyć na ściereczce i zrolować. Zostawić do wystygnięcia.

Uwaga   Tu podałam dokładny przepis na uzyskanie wzoru na cieście.

http://www.zaradni.pl/porada/jak-zrobic-wzor-na-roladzie-biszkoptowej-9339/preview 



Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Truskawki umyć, pokroić i dodać do kremu.

Uwaga: Ja truskawki zmiksowałam i połączyłam z rozpuszczoną żelatyną. Część musu wylałam do płaskiego naczynia i jak stężało pokroiłam na długie paski układając je w środku rolady. Pozostały mus dodałam do masy śmietanowo-serowej.

Krem rozsmarować na cieście i zwinąć roladę. Owinąć folią spożywczą lub ściereczką i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ja ze względu na wzór tego nie zrobiłam;)

Smacznego :)

 

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Robiłam pierwszy raz,ale nie ostatni.Na pewno skuszę się,aby zrobić to ciasto z innym wypełnieniem,może z jabłkami...

 Tymczasem zrobiłam roladę czekoladową,wyszła bardzo dobra,no pycha!!!

Przepis z ,,Kasia twoja złota kolekcja''i ,,Słodkie pyszności na świąteczny stół''z Claudii.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 12½ dag cukru
  • 12½ dag mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • budyń czekoladowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • ¾ szkl bitej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko (pominęłam)

Wykonanie:

Żółtka ubić z wodą,cukrem i solą na pulchną masę.

Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy,a następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ,aby nie rozbić piany.

Przełożyć ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15-20 minut.

Budyń przyrządzić według przepisu na opakowaniu.Wystudzić.

Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.Cały czas ucierająć dodawać po łyżce budyniu.

Bitą śmietanę połączyć z masą budyniową i żelatyną.

2 łyżki kremu odłożyć.Resztę rozsmarować na cieście.Ciasto zwinąć.Wierzch i boki cienko posmaować pozostałym kremem i posypać okruszkami biszkoptu.

 

I gotowe!

Smacznego :)

 

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL