Coś dla oka,duszy i ciała...

Ciasta z bakaliami

środa, 30 grudnia 2015

    Uwielbiam bakalie , tym bardziej w cieście :) No cóż ,dla mnie to idealne połączenie, może się mylę ,ale ja przepadam za keksem.

Tym bardziej ,że zrobienie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy trochę chęci ,czasu i produkty.

 

 

Składniki :

  • 1 kostka  - masła
  • 200 g  - cukru
  • 1 łyżka  - cukru waniliowego
  • 5   - jajek
  • 300 g  - mąki
  • 2 łyżeczki  - proszku do pieczenia
  •   szczypta soli
  •   skórka z cytryny
  • 400 g  - bakalii
  • 2 łyżki  - ciemnego rumu

Wykonanie:

   Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, sól i skórkę z cytryny. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy (stopniowo) do masy jajecznej - cały czas ucierając.

  Rodzynki należy wcześniej namoczyć w ½ szklanki gorącej wody, dodając rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, owoce kandyzowane lub suszone ) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko połączyć z ciastem. 

  Tak przygotowane ciasto  przekładamy  do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku  do 180°C przez ok. godzinę

 

Ciasto wygląda rewelacyjnie , smakuje jeszcze lepiej ;) Oczywiście, aby się o tym przekonać zapraszam do skorzystania z tego przepisu i upieczenia keksu.

 

 

Ach te bakalie... mniam ,mniam ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



poniedziałek, 23 grudnia 2013

   Uwielbiam w święta sięgnąć po kawałek ciasta z bakaliami.



Takim właśnie ciastem bogatym w różnorodność suszonych i kandyzowanych przysmaków jest keks królewski. Łatwość wykonania i niepowtarzalność smaku jest atutem tego ciasta, więc z ogromną przyjemnością dzielę się tym przepisem.

 

Składniki:

  • 12 dag masła
  • ½ szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl mąki
  • 3 jajka (średnie)
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • rodzynki ,morele suszone, owoce kandyzowane, rozdrobnione orzechy, itd.
  • płynny miód do polania ciasta



Wykonanie:

W misie umieszczamy masło (temperatura pokojowa),cukier ,cukier waniliowy, jajka oraz sól i mieszamy. Dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia -mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy bakalie i mieszamy delikatnie  ciasto.

Masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok.60 minut w temperaturze 185°C z termo-obiegiem.

Po upieczeniu ciasto smarujemy miodem i dekorujemy bakaliami.

 

 

Bakaliowe święta !!!

 



czwartek, 27 grudnia 2012

Keksu oczywiście,nie powinno zabraknąć  na świątecznym -bożonarodzeniowym stole.

To tradycyjne ciasto dla wszystkich ,którzy uwielbiają bakalie.

 Doskonałe,pachnące,aromatyczne od przeróżnych suszonych i kandyzowanych owoców oraz miodu.

Ponieważ jest łatwe w wykonaniu i robi się je  szybko,to polecam przepis na to ciasto wykorzystywać częściej,tym bardziej,że ciasto to długo zachowuje świezość i jest wyjątkowo  smaczne nawet po kilku dniach.

Przepis z opakowania cukru waniliowego Dr Oetkera

Składniki:

  • 12½ masła
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • aromat np.rumowy
  • szczypta soli
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • mieszanka keksowa -gotowa
  • lub rodzynki,suszone i kandyzowane owoce,orzechy posiekane itd. po ok 10dag

Wykonanie:

Wymieszać z sobą wszystkie składniki na ciasto.Dodać bakalie-wymieszać z ciastem.Przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o długości 25-30cm.

Piec w piekarniku w temp. 185°C ok.70min.

Gorące ciasto można polać miodem.

 

 Ach...te bakalie...

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL