Coś dla oka,duszy i ciała...

Pierniki

środa, 17 grudnia 2014

    U mnie to już tradycja ,jak co roku upiekłam pierniki. Długo nie mogłam się zebrać do lukrowania , ale są :)

 W tym roku upiekłam z przepisu ,który wypróbowałam w zeszłym roku i wydaje się być ok. Więc nie eksperymentowałam z innymi przepisami.

 Przepis :http://barwnymotyl.blox.pl/2013/12/Chatka-z-piernika.html 



 

Pierniki są udekorowane lukrem królewskim.

Tu i ówdzie przyklejone perełki srebrne i perłowe oraz muśnięte srebrnym barwnikiem pięknie się błyszczą i skrzą świątecznie.

 



 

Zapachniało  już świętami !!!

 

 

piątek, 20 grudnia 2013

  No oczywiście to już tradycja:) Staram się co roku upiec parę sztuk , by poczuć roznoszący się aromat korzennych przypraw. Bardzo lubię też zabawę w ozdabianie - raz lepiej raz gorzej mi to wychodzi , ale to właściwie nie ma znaczenia ;)

Ważna jest  magia zbliżających się świąt ,ubieranie choinki, oczekiwanie na prezenty, spotkania rodzinne to takie radosne chwile, na które każdy czeka !

 A pierniczki dla mnie to taki zwiastun nadchodzących Świąt :)

 

Tu przepis na pierniki:http://barwnymotyl.blox.pl/2012/12/Pierniczki.html

Ładnie wyglądają w tym pastelowym ubranku ,świetnie by się prezentowały na choince ,ale niestety zapomniałam o dziurkach na sznureczek ;(

 

 

c.d.n.  zapewniam !







Tagi: pierniki
22:25, barwnymotyl , Pierniki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 grudnia 2013

   W tym roku po raz pierwszy upiekłam domek z piernika.

Przyznam ,że wcale nie jest to taka prosta sprawa ,a i zabawę zapewnimy sobie   na niejeden  wieczór.

 Myślę tu o  wykończeniu piernikowej chatki. Wymaga to nie tylko  zdolności manualnych, ale i cierpliwości, zwłaszcza przy sklejaniu wszystkich elementów z sobą.

 A ozdabianie to już inna sprawa, bo możliwości jest naprawdę sporo - lukier, barwniki, kolorowe posypki i nasza wyobraźnia. Sprawę ułatwią też mini foremki czy stempelki, a wtedy chatka będzie na pewno jak z bajki:)



 Pracę ułatwiłam sobie korzystając z projektu :

http://babeczka.zuzka.pl/wp-content/uploads/2013/12/Piernikowa_chatka-szablon.pdf

 Składniki:

Ciasto:

  • ok. 3 szkl mąki
  • 250 g masła
  • 1 szkl cukru ciemnego
  • 5-7 lyżek miodu
  • przyprawa do piernika
  • 1½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao

 Lukier :

  • 1 białko
  • 1½ szkl. cukru pudru

 Wykonanie:

W rondelku rozpuścić masło, cukier i miód. Po przestudzeniu płynną masę dodać do składników sypkich (mąka ,soda oraz przyprawa do piernika), wcześniej umieszczonych w misie miksera. Utrzeć ciasto na jednolitą masę. Następnie ciasto należy rozwałkować na ok. ½ cm i wyciąć wszystkie elementy domku. Najlepiej zrobić to bezpośrednio na papierze do pieczenia, bo ułatwi nam to przeniesienie ciasta na blachę.

Pieczemy ciasto przez ok.8-10 minut w temperaturze 185°C.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika jest miękkie ,dlatego należy je pozostawić na papierze do przestygnięcia, aby się nie odkształciło.

 



Po całkowitym ostygnięciu sklejamy domek wykorzystując do tego celu wcześniej przygotowany lukier.

Lukier: cukier puder dokładnie ucieramy z białkiem, tak aby powstała gładka masa.

 Uwaga:

Na etapie pieczenia chatki z piernika można dodatkowo upiec różne elementy dekoracji: drzewka, bałwana, ptaszki itp. Można też w elementach domku wyciąć mini foremkami ozdobne kształty ,zrobić witraże itd.





Na koniec pozostaje zabawa w ozdabianie piernikowej chatki. Tu nie ma ograniczeń, każdy robi to na swój sposób :)

 

Święta tuż, tuż ...

środa, 26 grudnia 2012

Pierniki zostały udekorowane.

Przepis na pierniki:http://barwnymotyl.blox.pl/2012/12/Pierniczki.html

 Każdy piernik był ozdobiony lukrem,śnieżynkami z masy cukrowej,perełkami oraz brokatem.

Były ładną dekoracją i słodkim upominkiem dla gości :)

sobota, 15 grudnia 2012

    No cóż najwyższa pora na upieczenie pierników i pozwolenie im aby ,,dojrzały".

W tym czasie nabiorą aromatu i zmiękną ,aby tuż przed świętami móc je udekorować.

Będą ozdobą na wigilijnym stole,słodką potrawą ,aby tradycji stało się zadość i małym upominkiem dla przybyłych gości.

Oryginalny przepis: http://www.mojewypieki.com/przepis/pepparkakor

Składniki:

  • 150 g syropu klonowego (dałam miód )
  • 110 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru (dałam kryształ)
  • 375 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego imbiru(nie dałam)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

 

Wykonanie:

W garnku rozpuścić miód,masło i cukier od czasu do czasu mieszając.Następnie zdjąć z ognia ,aby ostygło.

Do miski przesiać mąkę,proszek do pieczenia,przyprawy i sól.Zrobić wgłębienie i dodać jajko oraz miód.Wszystko wymieszać mikserem lub łyżką (ciasto jest dość klejące i trudno się wyrabia),zagnieść na jednolitą masę.Kulę owinąć szczelnie folią i włożyć na 2 godz. do lodówki.

Po tym czasie odkrawając małe kawałki ciasta wałkować je na grubość ok.3 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykrawać za pomocą foremek pierniczki. Najlepiej,kiedy ciastka pozostają na tym samym arkuszu i nie trzeba ich przenosić (nie zdeformują się).Resztę ciasta wkładamy do lodówki.

 Piec w temperaturze 175°C przez 8-10 minut.Ostudzić.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Udekorować według uznania.

Miłego piernikowania...

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL