Coś dla oka,duszy i ciała...

Kruche ciasteczka

niedziela, 01 listopada 2015

    Paluchy wiedźmy (makabreski) upieczone na halloween przerażają swoim wyglądem. I oto chodzi -im więcej ran ,wykrzywiony paluch czy złamany paznokieć -tym bardziej straszne. Idealnie sprawdzą się w tym dniu, gdy odwiedzą nas znajomi lub pukające do drzwi dzieciaki - krzycząc ,,cukierek albo psikus'' :)

Składniki:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1szt cukier waniliowy
  • 2½ szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem/nutella/sypka galaretka
  • migdały

Wykonanie:

Cukier puder i miękkie masło należy utrzeć. Dodajemy jajko ,cukier waniliowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy do masy maślano-jajecznej. Zagniatamy ciasto i owinięte w folię wkładamy na ½h do lodówki

Po tym czasie z ciasta formujemy paluchy, jako paznokieć dajemy migdał. Ewentualnie robimy rany- nacinamy delikatnie i w to miejsce nakładamy dżem ,nutellę lub sypiemy galaretkę w proszku.



Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 20-25 minut.

 



,,Cukierek albo psikus "

 

czwartek, 13 lutego 2014

Takie słodkie ciasteczka z pewnością poruszą każde serce :)

 

 

Wystarczy z kruchego ciasta upiec kilka serduszek lub w innym kształcie drobnych ciasteczek i udekorować je lukrem lub tak jak ja to zrobiłam wycinając z masy cukrowej wzorki.

 

Przepis na ciasto podawałam tu :http://barwnymotyl.blox.pl/2012/03/Walentynki.html

Ciasteczka w barwach różowo-czerwonych to oczywiście świetny wybór na Dzień Zakochanych ... jako słodki podarunek bliskiej osobie ,ale też dekoracja walentynkowej kolacji przy świecach.

 

Tu http://barwnymotyl.blox.pl/2011/11/Porcelanowy-slodki-prezent.html  

 jest przepis na przygotowanie samodzielnie masy cukrowej, ale można też kupić gotową.

Fantazja... indywidualne pomysły...i powstają ciasteczka dla

 Z a K o C h A n Y c H

 

L O V E !!!

 

 

czwartek, 28 marca 2013

Jak co roku upiekłam trochę maślanych ciastek.

Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-kruche-ciasteczka-z-rudolfem

Składniki:

  • 180 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko+ 1 żółtko
  • wanilia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko posiekać nożem,dalej krótko zagnieść ciasto do połączenia składników,owinąć w folię i włozyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie oderwać kawałek ciasta,rozwałkować na grubość 3mm i wycinać foremkami ciastka.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok 12 minut w 200°C na złoty kolor.

Tak samo postępować z resztą ciasta.Kiedy ciastka wystygną można przystąpić do ,,kolorowania".



 

Moje są polukrowane w pastelowych kolorach.

Lukier wykonany z białka i cukru pudru.Jako aromat dodałam sok z cytryny.Użyłam barwników spożywczych w proszku.



 

Wychodzą bardzo kruche,słodkie i bajecznie kolorowe...









niedziela, 16 grudnia 2012

Mikołajkowe ciasteczka upiekłam specjalnie do wigilijnego maku na słodko.

 

 

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żołtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru pudru

 

Wykonanie:

Do mąki przesianej z cukrem dodać masło-posiekać.

Następnie dodać żółtko i śmietanę-zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.

Rozwałkować ciasto dość cienko i wycinać małe ciasteczka ( foremką lub nożem np.romby) w ulubionym kształcie.

Piec na złoto (10-15 minut) w piekarniku nagrzanym do 185°C.

 

niedziela, 08 kwietnia 2012

Ciasteczka w pastelowych kolorach oraz śmiesznych motywach pisklaków i zajączków zostały wykonane ,aby podarować je jako mini prezenty świąteczne.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła (zimnego )
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej smietany
  • 2 żółtka

Wykonanie:

     Do przesianej mąki dodajemy cukier puder ,żółtka,śmietanę oraz masło - wszystko siekamy nożem ,potem szybko wyrabiamy i wkładamy na ok pół godziny do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i z rozwałkowanego na grubość ok 0,5 cm ciasta wykrawamy ciasteczka (raczej partiami) .                                                                                            Pieczemy w 180°C ok 8-10 minut ( na złoty kolor).

Kiedy ciasteczka ostygną dekorujemy lukrem lub masą plastyczną,posypkami itp..

 

 

Biorę udział w akcji:

Wesołych świąt !

 
1 , 2 , 3
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL