Coś dla oka,duszy i ciała...

Babeczki,muffiny

niedziela, 06 kwietnia 2014

     Za oknem prawdziwa wiosna! Piękna pogoda i spacerek nad Wisłę. Bardzo sympatycznie spędziliśmy dzionek.

A  do niedzielnej kawki upiekłam babeczki. I  żeby podkreślić ten wiosenny nastrój i na nich usiadły kolorowe motyle:)



Składniki:

  • 1½ mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • ¾ szkl cukru
  • 2 jajka
  • ½ szkl maślanki lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1-2 cytryn
  • dżem
  • śmietana 36%

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy jajka ,wcierając dokładnie jedno po drugim. Następnie sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryn - miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Łączymy z masą maślaną mieszając szpatułką tylko do połączenia składników.

Ciastem wypełniamy papilotki do ¾ wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie babeczki z blaszki i studzimy. Dekorujemy dżemem i bitą śmietaną oraz cukrową posypką.

Smacznego !

niedziela, 02 czerwca 2013

  Te muffiny zrobiłam z myślą o moich chłopakach :) Wiedziałam ,że im przypadną do smaku, bowiem zawierają w sobie colę.



Co prawda raczej jest mało wyczuwalna, ale za to powoduje, że ciasto staje się puszyste. Raczej o ich smaku bardziej decyduje polewa i przybranie (żelki) - o smaku coca-coli.



Jedno jest pewne zniknęły ;)

PRZEPIS Z :http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-muffinki-i-babeczki/465-przepis-na-muffinki-cola

 

Składniki:

na ciasto

  • 280g maki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanej czekolady
  • 1 jajko
  • 130g cukru
  • 125g masła
  • 150ml coli
  • 100ml maślanki

na lukier

  • 60g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki coli
  • żelki o smaku coli

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, czekoladę - mieszamy produkty razem.

Do drugiej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy trzepaczką. Następnie wsypujemy cukier, miękkie masło, colę i maślankę - mieszamy trzepaczką. Masa wygląda jak zważona.

Dodajemy sypkie składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.Papilotki wypełnić ciastem.

Piec w nagrzanym (160°C) piekarniku przez ok.35 minut.

Po upieczeniu zostawić przez ok.5 minut w formie, potem wyjąć i studzić na kratce.



 

     Z cukru pudru i coli zrobić lukier (składniki dokładnie z sobą połączyć) i polać muffiny. Na wierzchu ułożyć po dwie żelki.



Smacznego ! 

piątek, 16 listopada 2012

  Babeczki na ostro,dlaczego nie! Na szybkie party - idealne!

Nie tylko na zbliżające się Andrzejki,ale i inne spotkania np. przy piwku:)

Przepis pochodzi z czasopisma Claudia styczeń 2010r

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szkl mąki
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do foremek

Farsz:

  • 300g wędzonego boczku
  • 10 suszonych śliwek (bez pestek)
  • ½ papryczki chili
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto.Wylepić nim wysmarowane tłuszczem foremki.Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180°C,wyjąć i napełnić farszem.Piec dalej ok.15 minut.

Namoczyć śliwki na 10 minut,osączyć.Z papryczki usunąć pestki,miąższ pokroić w cieniutkie krążki.Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.Wymieszać z jajkami,śmietaną,śliwkami i papryczką.Doprawić solą i pieprzem.

Babeczki będą również dobre z szynką,pieczarkami i podsmażoną cebulą oraz żółtym serem.

       Miłej zabawy życzę!

 

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

  Pierwsze moje muffinki - w smaku wyszły bardzo dobre,miękkie i wilgotne ,no i te kawałki czekolady zatopione  w cieście - mniam... 

 Niestety trochę się rozlały,muszę koniecznie kupić blaszkę do muffin ,gdyż same papilotki nie wystarczą.Całe szczęście ,że nie ma to wpływu na ich smak.

 

Przepis znalazłam:TU

 

 

 

Skladniki suche:

  • 1¾ szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • ½ szkl. oleju
  • olejek waniliowy (lub inny)

 

Dodatkowo:

  • 1 szkl. rozgniecionych bananów (2-3 szt) - zrobiłam bez babanów ;).
  • ¾ szkl. kulek czekoladowych do zapiekania (pokruszona czekolada mleczna)

 

Wykonanie:

W jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki suche,w drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre.Następnie łączymy je.                       

Potem dodajemy banany oraz czekoladę-mieszamy.

Wylewamy do foremek i pieczemy ok. 25 minut w temp.180°C.

 

Przepis dodaję do :

Babki i babeczki

 

Miłego dnia!

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL