Coś dla oka,duszy i ciała...

Batoniki,praliny,cukierki

poniedziałek, 24 listopada 2014

    Bounty troszkę inaczej ,bo w postaci lizaków z dekoracyjnymi kwiatkami.

Takie  trochę dziewczęco-romantyczne :) Świetne jako słodki upominek na wiele okazji... Wyglądają naprawdę uroczo :) Odpowiednio zapakowane z dołączonym bilecikiem i kokardką można wręczyć zamiast kwiatka !



 

Przepis na bounty znajdziecie http://barwnymotyl.blox.pl/2012/11/Batonik-bounty.html

 

 Wykonanie:

Z gotowej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W płynnej czekoladzie maczamy patyczek (końcówkę) i wciskamy go delikatnie w kokosową kulkę. Lizaki wkładamy na 20 minut do lodówki.



 

Po tym czasie każdą kulkę ponownie zatapiamy w rozpuszczonej czekoladzie i wbijamy w styropian, aby ociekły z nadmiaru czekolady.



Kulki można w tym czasie udekorować wcześniej przygotowanymi kwiatkami . Następnie wkładamy do  lodówki i czekamy ,aż lizaki nam się schłodzą. Czekolada stwardnieje ,wówczas patyk będzie dobrze się trzymał ,a kulka się nie rozleci.

 

,,Słodki upominek - mini prezent''

 

poniedziałek, 02 czerwca 2014

Praliny orzechowo-czekoladowe ,które w smaku przypominają czekoladki Rocher.

 

 

Przepis: Moje wypieki



Z przepisu wychodzi ok. 25 sztuk pralinek wielkości orzecha włoskiego

Składniki:

  • 100 g wafelków o smaku orzechowym
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g nutelli
  • 250 g czekolady

 



 

Wykonanie:

Orzechy należy podprażyć na patelni ,wówczas bardzo łatwo pozbędziemy się skórki. Następnie siekamy dość drobno.

W naczyniu umieszczamy nutellę. Wsypujemy orzechy oraz pokruszone wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Masa może się kleić do rąk, wtedy wystarczy lekko zmoczyć ręce wodą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia.

Pralinki umieszczamy w papilotkach i układamy na talerzu.

Uwagi:

Pralinki na zdjęciu otoczone są w posiekanych orzechach laskowych



S m a c z n e g o :)

sobota, 28 grudnia 2013

            Małe pralinki ,takie na jeden kęs. Ślicznie wyglądają w śnieżnej szacie z tym płatkiem śniegu ,a jeszcze bardziej porywają smakiem ,skrywając w środku migdał. Uwielbiam je :)

Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/sniezne-trufle



 Składniki:

  • ¾ szkl wiórków
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka nutelli
  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 szkl mleka w proszku

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z nutellą. Następnie po trochu dosypywać mleko w proszku, ciągle ucierając ,aby nie było grudek ,a masa będzie już wystarczająco  gęsta. Na koniec dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wiórki kokosowe można wcześniej ze złocić  na maśle, ale według mnie nie jest to konieczne.

Po całkowitym stężeniu masy w lodówce ,można formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka wciskamy po jednym ,obranym ze skórki migdałku. Kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych i umieszczamy w małej papilotce. Dodatkowo ozdabiamy np. śnieżynką.

Wychodzi ok.25 sztuk.

 

 A tak wyglądają !

sobota, 23 lutego 2013

  Ostatnio miałam okazję zjeść kawałek bloku (oczywiście czekoladowego),takiego jak za czasów,kiedy to brakowało słodyczy i wówczas robiliśmy swój wyrób czekoladopodoby.Przypomniany smak wrócił,a wraz z nim nieodparta pokusa wykonania tego smakołyku.

Zaopatrzona w karteczkę z przepisem otrzymanym po spałaszowaniu swojej  i męża :) porcji,wróciłam z pomysłem na słodki weekend...

Okazało się,że w moim starym zeszycie z zapiskami istnieje przepis brzmiący dumnie

C z e k o l a d a

w,którym brakuje  herbatników oraz różni się  ilością wody  od dego otrzymanego.

 

Składniki:

  • 1 szkl cukru
  • 1 kostka margaryny
  • ½ szkl wody lub mleka ( u mnie 1 szkl)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 opk herbatników
  • 1 opk mleka w proszku ( 400 g)

Wykonanie:

Margarynę,cukier,kakao i wodę rozpuszczamy na małym ogniu.Jak się zagotuje dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Następnie dodajemy pokruszone herbatniki.

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki i wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny.

Przepis można zmodyfikować dodając do środka jakiś aromat czy cukier waniliowy lub ulubione bakalie.U mnie tylko wierzch został udekorowany ;)

 

Polecam... smak dzieciństwa!

Biorę udział w:

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

piątek, 28 grudnia 2012

 

Bardzo,ale to bardzo lubię marcepan.

Do tej pory kupowałam gotowe prdukty:chlebki,kartofelki i inne batoniki,ale teraz postanowiłam zrobić je sama.

 

Marcepan swojej produkcji z samych migdałów,cukru pudru i amaretto,niebo w gębie...

 źródło: http://mojekuchennesmaki.blox.pl/tagi_b/568/marcepan.html

Składniki:

  • 20 gram zmielonych (bez skórki) migdałów
  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 aromat migdałowy
  • ¼ szkl amaretto
  • 2-3 łyżki kakao (do obtoczenia)

Wykonanie:

Migdały,cukier puder,aromat i amaretto dokładnie mieszamy z sobą.Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy do lodówki na ok.30 minut.Następnie każdą kulkę obtaczamy w kakao.

 

Kartofelki marcepanowe...

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL