Coś dla oka,duszy i ciała...

Poprawiacze smaku

środa, 16 października 2013

 Twardy orzech do zgryzienia;)

Rzeczywiście skorupa jest dość wytrzymała ,ale da się ją rozłupać. Najpierw przez jeden z trzech otworów wylewamy zawartość płynną do miseczki. Potem przy użyciu noża (uderzając/piłując w jednym miejscu -osłabiamy skorupkę)otwieramy kokosa.



Po wyjęciu całego miąższu, usunęłam brązową skórkę (jak na migdałach).

  Wrzuciłam do miksera dolewając mleko z kokosa (wydobyte przez otwór w skorupie orzecha) oraz ok.1 szklanki gorącej wody.

 Po zmiksowaniu oddzieliłam wiórki (które można wysuszyć w piekarniku lub od razu wykorzystać do ciasta ) od płynu odsączając na gęstym sicie. 

 

Tak powstało pyszne mleko kokosowe, które wykorzystam do... ale o tym w następnym wpisie :)

 

czwartek, 24 stycznia 2013

Bardzo aromatyczna,pachnąca i słodka-idealna do ciast i deserów.

Taką skórkę dość prosto się robi,niestety jest to zajęcie czasochłonne,więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.Warto jednak poświęcić ,,chwilkę" i samodzielnie wyprodukować ten wspaniały dodatek,który jest dużo lepszy,niż ze sklepu.

Produkty:

  • pomarańcze 2-3
  • cukier 1 szkl
  • woda 1 szkl

Wykonanie:

Dokładnie umyte,wyszorowane i sparzone owoce obieramy,dzieląc na ćwiartki.

Ze skórek usuwamy albedo (białą część,która jest gorzka),robimy to raczej dokładnie. 

Moczymy je przez 2-3 dni,pamiętając o częstej zmianie wody.

Następnie odsączamy,kroimy w paseczki lub w kostkę.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier,podgrzewając sporządzamy syrop.

Wsypujemy skórki i gotujemy na małym ogniu często mieszając.Tak ok.30 minut,potem wyłączamy gaz i odstawiamy na kilka godzin lub nawet do następnego dnia.Potem czynność powtarzamy.Nie należy przypalić syropu (będzie gorzki),w razie potrzeby dolać trochę wody.

Kiedy skórka będzie miękka,szklista i dobrze nasiąknięta cukrem,możemy ją włożyć do wyparzonego słoiczka.

Po tak przygotowaną skórkę sięgamy,kiedy najdzie nas ochota na ,,cytrusową słodycz''.

Zamknięty słoiczek trzymamy w chłodzie, ze skórką nic się nie dzieje,długo zachowuje aromat i smak.

 Pod warunkiem jednak,że nie będzie stała w zasięgu naszego wzroku,bo przez łakomstwo możemy ją wyjeść wprost ze słoika;)

Biorę udział w:

Domowy Wyrób

czwartek, 08 listopada 2012

Na grzybach w lesie byliśmy tylko kilka razy,ale i tak udało nam się trochę ich nazbierać.

 

  Te suszone będą wykorzystane do sosików ,kapustki i innych dań ...

Uwielbiam ich dodatek ,nadają smaku i aromatu potrawom...

 

Powędrują więc do woreczków w jesienne liście ...

Tak będą przechowywane :)

 Biorę udział w:

Domowy Wyrób

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL