Coś dla oka,duszy i ciała...

Pieczywo

niedziela, 18 listopada 2012

Co zamiast kanapki?

Bułka  nadziewana pieczarkami i cebulką... na gorąco i na zimno,jak kto woli :)

Źródło:http://pomidoribazylia.pl/bez-kategorii/buly/

Składniki:

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 50g mleka w proszku
  • 200ml wody
  • 60g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 12g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • roztrzepane jajko

Farsz:

  • 30dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól i piprz do smaku
  • ok 100g suszonych pomidorów

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i solą.Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i dodać do mąki.Zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia,przykryte ściereczką, na ok. 1 godzinę .

W tym czasie zrobić farsz.                                                                                                                                                                    

Pokroić pieczarki w plasterki,cebulę drobno posiekać i wszystko zeszklić na rozgrzanym oleju.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać pomidory-wymieszać.

Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki.Nałożyć farsz i dokładnie skleić,formując bułkę.

Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec na rumiano przez 25 minut w temp. 200°C

Moje małe zmiany:

  • zamiast mleka w proszku i wody dałam zwykłe mleko

 Smacznego pieczenia :)

 

 

wtorek, 20 marca 2012

  Zwłaszcza takie świeżutkie ,pachnące no i wykonane własnoręcznie są mile widziane .Wszyscy domownicy je uwielbiają ,tak więc od czasu do czasu warto nimi zastąpić sklepowe pieczywo.

 

Składniki

  • ok 0,5 kg mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • ok 1 szkl letniej wody

Wykonanie

Przesianą mąkę wsypać do miski ,wkruszyć drożdże,dodać cukier,sól i wodę ( po trochu ! )- wyrabiać ciasto (stopniowo dolewając wodę), aż będzie elastyczne i miękkie.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać ,,zgrabne'' bułeczki. Każdą bułkę naciąć w zdłuż lub na krzyż nożem maczanym w oleju.Pozostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Można posypać na wierzchu kminkiem,słonecznikiem czy pestkami dyni.

Piec w temp.185 o C ok 15 -20 minut.

I gotowe bułki ...

 

Smacznego !

Tagi: drożdże
19:56, barwnymotyl , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 marca 2012

   Bułeczki wyglądają tak apetycznie,że każdy po nie chętnie wyciągnie rękę.Smakują zarówno na słodko,jak i z wędliną czy serem.Są pulchniutkie i zachowują świeżość.Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.Przy okazji wzbudzają zainteresowanie oraz zachwyt swym wyglądem...

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 400 g mąki pszennej
  • ok 15 g drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto maślane

  • 150 g mąki
  • 100 g masła

Wykonanie

  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem - odstawić by zaczęły robić.Do miski wsypać mąkę ,jako,jogurt,sól oraz zaczyn .Wszystko połączyć i pozostawić ,aż podwoi swoją objętość.
  2. W tym czasie połączyć mąkę z masłem i dobrze wyrobić.
  3. Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego połączyć je z ciastem maślanym ,dokładnie wyrobić ,rozwałkować na ok 1,5-2 cm i wykrawać np. szklanką krążki.Następnie kieliszkiem wyciąć podwójną ilość krążków na noski i uszy .Dokleić za pomocą białka,dodać oczy i ,,dziurki''w nosie np.pieprz.
  4. Bułeczki odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia
  5. Posmarować roztrzepanym jajkiem
  6. Piec ok 20-25 minut w temp. 185 st C . 



Smacznego !

Tagi: drożdże
11:25, barwnymotyl , Pieczywo
Link Komentarze (3) »
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL