Coś dla oka,duszy i ciała...

Napoje

piątek, 18 października 2013

   Kupiłam orzech kokosa, tak z ciekawości ,za  namową syna, który był ciekaw zawartości skorupy. On zaspokoił swoją wątpliwość czy środek jest jadalny ,a ja zacierałam ręce na myśl, że powstanie pyszne domowe Malibu :)

  We wcześniejszej notce opisałam jak powstało mleczko kokosowe - bardzo pyszne i baaardzo aromatyczne.

 Link: http://barwnymotyl.blox.pl/2013/10/Kokos.html 



Składniki:

  • mleko kokosowe (u mnie ok. ½ litra)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • alkohol (dolałam 250 ml spirytusu)

Wykonanie:

Do wcześniej sporządzonego mleka kokosowego dodajemy mleko skondensowane i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy alkohol. Zmieszane składniki wstawiamy do lodówki.

Kiedy się przegryzą i schłodzą ,nie pozostaje nam nic jak się delektować tym pyszniutkim napojem. Jest lekko gęstawy, słodziutki o wyraźnym smaku kokosowym :)

 

Polecam :)





niedziela, 10 marca 2013

  Domowej produkcji alkohol,gęsty i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cukierków KUKUŁEK,dla ich wielbicieli.

 Powiedziałabym,że to trunek  dla Nas-dla Kobiet,które uwielbiają delektować się  aksamitnym smakiem bardzo słodkiego likieru.Mały kieliszeczek poprawi humor,działa jak balsam uzdrawiając nasze samopoczucie.

 Wyśmienicie też smakują lody polane cienkimi stróżkami alkoholu.Można też zafundować sobie rozgrzewającą kawę nalewjąc trochę likieru na dno szklanki.Zapewniam,że deser smakuje o niebo lepiej z tym specyfikiem...

 

Składniki:

  • 25 dkg kukułek
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • lub zamiennie kajmaku
  • 250 ml wódki

 

Wykonanie:

Cukierki umieszczamy w szklanym naczyniu (słoik,butelka) i zalewamy alkoholem.Co jakiś czas potrząsamy zawartością w celu szybszego rozpuszczenia się cukierków.Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej cieczy.Odstawiamy na ok.2 dni,aby likier się przegryzł i nabrał aromatu.

Uwaga  u z a l e ż n i a  ;)

wtorek, 13 marca 2012

Shake:
- 2 kubeczki lodów waniliowych
- 1 kubek mleka
- pół łyżeczki masła (można zrezygnować)
- 3 łyżki cukru
- sos np.tofi ,czekoladowe wiórki ,krokant orzechowy

 

Wykonanie

 

Wszystkie składniki (lody,mleko,cukier,masło) umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie mieszamy mikserem.Następnie przelewamy do wysokiej szklanki i polewamy ulubioną polewą .Wierzch dekorujemy wiórkami z czekolady lub krokantem.


Szejk jest naprawdę wyśmienity !

 

 

czwartek, 01 grudnia 2011

 

 Zapraszam na wyśmienitą kawkę.

    Pokusiłam się o zrobienie caffe Latte Macchiato.  Właściwie to na  ogół piję kawę rozpuszczalną z mlekiem, niby to samo,ale tym razem chciałam aby jej wygląd był bardziej wykwintny... i myślę ,że mi  się to udało .

       

 Czyż nie wygląda zachęcająco...

           i ten aromat...i smak...wyśmienita!  

 

barwnymotyl

Zachęcam do wykonania tej kawy.

Do przygotowania kawy potrzebne będzie:

  • mleko ok.1 szklanki
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • gorąca woda ½ szklanki
  • ewentualnie syrop toffi,czekoladowy itp.

        Mleko należy zagotować.Posłodzić i  ubić mikserem lub trzepaczką do uzyskania piany. Tak przygotowane mleko przelewamy do wysokiej szklanki tak do ok. 3/4 wysokości.
     Teraz wlewamy cienkim strumieniem, najlepiej po ściance szklanki  gorącą kawę. Wierzch można posypać startą czekoladą lub kakao. Ja na dno wlałam syrop toffi.

                          

  Smacznego !

 


 
  

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL