Coś dla oka,duszy i ciała...

Torty

czwartek, 05 maja 2016

   Jak się okazuje, torty mogą mieć różne kształty. Tym razem był to tort dla faceta :)

Była więc koronkowa bielizna, kokardki, czerwień&czerń  i... piersi w rozmiarze ,hm... chyba miseczka D

 

 

Przepis na biszkopt :

 

Składniki:

 

biszkopt (tortownica ok. 23cm)

 

  • 5 jajek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie ,po kolei wcierać żółtka. Mąki i kakao odmierzyć i przesiać przez sitko, delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 °C piec przez 30-40 minut.



Tort przekładamy dżemem wiśniowym oraz kremem o smaku chałwy. Pamiętamy o nasączeniu blatów biszkoptowych.

Piersi formujemy z biszkoptu upieczonego w miseczkach przekładając kremem.

Składniki:

  • śmietana 36%
  • serek mascarpone
  • chałwa

Wykonanie:

Ubijamy śmietanę na puch, chałwę kruszymy i dodajemy do serka. Następnie łączymy delikatnie z bitą śmietaną.

Tort pokryty jest masą cukrową w kolorze cielistym oraz czerwonym. Koronki również jadalne. Tak więc piersi do skosztowania :)

środa, 30 marca 2016

    Tort został wykonany dla chłopaka, który w święta wkroczył w dorosłe życie. A ponieważ jest zapalonym fanem gier ,to tort był w kształcie laptopa :) No ,a jak to w okresie wielkanocnym ,to nie mogło zabraknąć kolorowych pisanek ;)

Składniki:

  • biszkopt upieczony w foremce prostokątnej
  • krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z prawdziwą wanilią
  • frużelina brzoskwiniowa
  • dżem wiśniowy
  • masa cukrowa do obłożenia tortu i wykonania ozdób

 

Wykonanie:

  1. Biszkopt:

 

  • 12 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl cukru  pudru (może być kryształ)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu

 Jajka po umyciu rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy (wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia) mąkę na przemian z żółtkami. Na koniec wlewamy wodę oraz ocet. Delikatnie mieszamy i przelewamy do torownicy (prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 175º C.

Biszkopt pieczemy dzień wcześniej .

  1. Krem:Ubijamy śmietanę 36% , pod koniec dodając cukier puder ( 2 łyżki) oraz wanilię. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
  2. Frużelina: Brzoskwinie z dużej puszki odsączamy i kroimy w kostkę. Sok przelewamy do garnka i zagotowujemy pod koniec dodając rozpuszczoną w ¼szkl wody mąkę ziemniaczaną( 1 łyżka). A następnie dodajemy wcześniej przygotowaną ,pozostawioną do napęcznienia żelatynę ( 2łyżeczki)
  3. Masa cukrowa zabarwiona na odpowiedni kolor i wcześniej wykonane dekoracje oraz napisy.
  4. Poncz: ¾ szkl wody , 1 łyżka spirytusu, 1-2 łyżeczki likieru barmańskiego

 

Biszkopt kroimy na trzy części ,każdy blat należy nasączyć. Na poszczególne blaty ciasta nakładamy po kolei: frużelinę, dżem oraz krem.

Tort pokrywamy kremem maślanym ,dokładnie wyrównując masę. Następnie obkładamy masą cukrową i wykonujemy wszelkie dekoracje.

 

Wszystkiego najlepszego , Kamilu :)

 



20:12, barwnymotyl , Torty
Link Komentarze (1) »
czwartek, 05 listopada 2015

Tort z okazji urodzin mojej Mamy :) Kakaowy biszkopt z cytrynową nutą w smaku. Taki słodko-kwaskowy.

 

 

Składniki:

biszkopt (tortownica ok. 23cm)

  • 5 jajek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

masa budyniowo-cytrynowa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl wody
  • 60 ml soku z cytryny
  • ½ szkl cukru
  • 60 g masła

pianka cytrynowa

  • 1 opk śmietany 36 %
  • ½ opk galaretki cytrynowej
  • ½ szkl wody
  • ¼ szkl cukru pudru

dodatkowo

  • poncz do nasączenia tortu
  • dżem
  • masa cukrowa na obłożenie tortu
  • dekoracje z cukru
  • koronki spożywcze

Wykonanie:

Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie ,po kolei wcierać żółtka. Mąki i kakao odmierzyć i przesiać przez sitko, delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 °C piec przez 30-40 minut.

Masa budyniowo-cytrynowa - w ½ szkl wody rozrobić budyń, resztę wody, cukier i sok z cytryny zagotować. Wlać  budyń i energicznie mieszając zagotować. Wystudzony budyń porcjami dodawać do wcześniej utartego masła.

Pianka cytrynowa - galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić dodając cukier.Do ubitej na sztywno śmietany wlać lekko tężejącą galaretkę -wymieszać.

Tort przekroić na 3-4 blaty. Na pierwszy nasączony blat wyłożyć dżem. Na drugi ( nasączony) masę budyniową. Na trzeci -piankę. Przykryć czwartym blatem biszkoptowym. Pamiętajmy ,że każdy blat należy nasączyć ponczem. Schłodzony tort można pokryć masą cukrową i ozdobić np. koronkami cukrowymi ,wykonać odpowiedni napis ,dodać inne dekoracje z cukru tj. kwiatki, listki.

 

Wszystkiego najlepszego Mamuś :)

 

sobota, 18 kwietnia 2015

Torcik na wielkanocne święta .

 

Środek wypełniony delikatnym śmietanowym kremem, dżemem wiśniowym i frużeliną.



 

Udekorowany ,,szydełkowymi'' serwetkami i różyczkami... oraz jajkami wypełnionymi alkoholem ;)



czwartek, 23 października 2014

Torcik dla wielbiciela książek Mario Puzo :)

Torcik był o smaku malinowym. Biszkopt przekrojony na trzy części, przełożony bitą śmietaną , galaretką i masą budyniową. Dekoracje i wierzch to masa cukrowa. 

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jaj
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej

Masa  budyniowa

  • 2 budynie malinowe
  • 2 szkl wody
  • 130 ml soku malinowego
  • 1 szkl cukru ( można ½)
  • 120 g masła

Pianka malinowa

  • ½ litra śmietany 36%
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szkl wody

Dodatkowo

  • galaretka malinowa
  • słoik dżemu

Wykonanie:

Biszkopt

Białka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania  ( stopniowo) cukier. Następnie dodajemy żółtka ( pojedynczo) cały czas ucierając. Przesianą mąkę wsypujemy na koniec i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

Wylewamy ciasto do tortownicy (23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (160-170°C) piekarnika na ok.40 minut.

Gorące ciasto należy upuścić  z wysokości ok.50 cm na podłogę, wówczas biszkopt  nie opadnie nam:)



Masa budyniowa

W szklance wody trzeba rozmieszać budynie. Resztę wody i sok należy zagotować i wlać  rozpuszczony proszek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Studzimy . Masło ucieramy do białości ,a następnie porcjami wcieramy zimny budyń .

 

Pianka

W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i ciągle miksując wlewamy ( po woli) galaretkę.

 

Galaretka

Według przepisu na opakowaniu.

 

Składamy tort : blat biszkoptu, dżem, biszkopt, masa budyniowa, galaretka (tężejąca),pianka, biszkopt.

 

Uwagi: każdy blat można dodatkowo nasączyć , poszczególne masy nakładamy ,kiedy poprzednia dobrze zwiąże (wstawiamy do lodówki ) wtedy tort jest stabilny:) i ładnie wygląda.





Dekoracja w zależności od fantazji ;)



 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL