Coś dla oka,duszy i ciała...

Moje wypieki

poniedziałek, 26 października 2015

 

    Ciasto zebra jadłam już w dzieciństwie. Często je piekła babcia, a ja zastanawiałam się jak Ona to robi, że wychodzą piękne paski jak u zebry?

 

 



Składniki:

  • 5 jaj
  •  1½ szklanki cukru
  • 1 szklanka coca coli
  • 1 szklanka oleju
  • 2½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki  mąki

 

Wykonanie :

Jaja ubić z cukrem, dodać cole, olej i resztę składników, podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki mąki,a do drugiej kakao. Na środek wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą- tortownicy wykładać ( na przemian) 2 łyżki jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Piec około 1 godziny w 180°C .



Uwagi :

  • Ciasto po upieczeniu można polać polewą 
  • Najlepszy efekt zebry wychodzi jesli ciasto upieczemy w tortownicy.
  •  Coca cola dodaje fajnego smaku i spulchnia.

 

 

U mnie jesienna dekoracja ciasta zebry ;)

poniedziałek, 12 października 2015

Super  ciasto jesienne ,z jabłkami ,takie jak lubię wilgotne i nie za słodkie.

Przepis pochodzi ze Złotej kolekcji Kasi

 



Składniki:

  • 1¼ szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • ¾ kostki margaryny Kasi
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 2 banany
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Mąkę wymieszać należy z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać do nich ( po łyżce) mąkę.

Kasię roztopić na parze i ostudzić. Wmieszać do masy.

Jabłka i banany obrać - pokroić w plasterki.

Formę (tortownicę )posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać część ciasta i ułożyć jabłka ,potem banany. Posypać rodzynkami i wiórkami kokosowymi.  Wlać pozostałe ciasto tak, aby przykryło owoce. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C



Uwagi:

Pominęłam w przepisie wiórki kokosowe ,wydłużyłam czas pieczenia do ok. godziny.

 

 

Polecam :)





niedziela, 20 września 2015

    Ciasto jest przepyszne ,oczywiście dla Tych ,którzy lubią miętę. Ja ją uwielbiam ,w połączeniu z bitą śmietaną i czekoladą tworzy wyjątkowy smak.

U mnie w formie torciku, więc pasuje na wyjątkową okazję :)



 

Składniki:

ciasto

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ¹⁄3 szkl mąki pszennej
  • ½ szkl cukru
  • 3 łyżki (czubate) kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem miętowy

  • 0,75 l mleka 3,2 %
  • 2 opk. budyniu waniliowego 60g
  • 300 g landrynek miętowych
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szkl wody
  • 4 łyżki syropu miętowego (Viktoria cymes)
  • 1½ kostki masła

pianka agrestowa

  • 600 ml kremówki
  • ¾ szkl wody( wrzątek)
  • 2 opk. galaretki agrestowej

ponadto

  • 200 g herbatników
  • 1 opk. czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając ,aż piana stanie się błyszcząca i gęsta.

Mąkę , proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie wmieszać do piany. Gotowe ciasto wylać na blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temp. 170ºC.

Krem: 2 szkl mleka oraz cukier podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka robiąc budyń.

Landrynki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z budyniem, dodając również syrop miętowy. Ostudzić.

Zimną masę utrzeć z masłem (miękkim) .Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt .Na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić.

Agrestowa pianka: Galaretki rozpuścić w szklance  wody i przestudzić .Ubić kremówkę i pod koniec dodać galaretkę .Piankę wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i posypać startą czekoladą.

Ciasto dobrze schłodzić !

 

Smacznego !

sobota, 19 września 2015

   Skusił i mnie wygląd tych ciastek ,które do złudzenia podobne są do pieczarek :) ,choć nimi nie są . Bynajmniej nie smakują jak one, ale patrząc na nie można się nabrać ;)



Składniki:

  • 150 g masła
  • 4 łyżki (czubate) cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • esencja migdałowa lub inna
  • kakao



Wykonanie:

Masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy   jajko ,aromat i sok z cytryny ,dalej ucieramy. Obie mąki i sodę przesiewamy przez sito i wsypujemy do maślanej masy. Mieszamy wszystko razem. Następnie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po czym końcówkę szyjki od butelki (np. po wodzie mineralnej ) zanurzamy w kakao ,a potem wciskamy lekko w kulkę, tworząc w ten sposób trzonek i kapelusz pieczarki. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15 minut.



 

Uwagi:

Według mnie można zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej ,zastępując zwykłą mąką, by nie były tak ,,piaskowe"

wychodzi ok. 25-30 pieczarek 

 

 

czwartek, 05 lutego 2015

  Torcik powstał zupełnie przypadkowo :)

Ponieważ robiłam ostatnio chruścik ,to zostały mi białka. Była więc to doskonała okazja ,by upiec ( raczej wysuszyć ) spody bezowe. Potem tylko kremik i uczta dla podniebienia :)

 



Składniki:

Beza

  • 5 białek
  • 2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Krem

  • 1 opk śmietany kremówki
  • 1 opk serka mascapone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki sok z cytryny

 



Wykonanie:

 Białka przelewamy do misy i z odrobiną soli ubijamy na średnich obrotach. Potem zwiększamy obroty na max i powoli dosypujemy cukier cały czas ubijając pianę. Należy ubijać dotąd ,aż piana będzie lśniąca,a cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet ,dokładnie mieszamy.

Masę bezową rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia tworząc okrąg. U mnie to trzy tej samej wielkości blaty.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC na godzinę lub dłużej jeśli chcemy,by beza była bardziej wysuszona.

Aby zrobić krem, należy dobrze schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem. Następnie wmieszać serek mascarpone oraz sok z cytryny.

Spody bezowe przekładamy kremem. Można urozmaicić krem dodatkiem sezonowych owoców lub np.

dżemem .



S m a c z n e g o !!!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL