Coś dla oka,duszy i ciała...
czwartek, 19 czerwca 2014

To już kolejny sernik na zimno... Tym razem zrobiłam z serków homogenizowanych Danio i kolorowych galaretek.



 

 

Składniki:

  • 6 opk. serka homogenizowanego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 opk.żelatyny błyskawicznej
  • 4 galaretki
  • truskawki do dekoracji

 

 

Wykonanie:

Wcześniej należy przygotować ,,kolorowe galaretki'' ,które wkroimy do środka sernika. Według przepisu na opakowaniu. Każdą z trzech galaretek w osobnym naczyniu. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.

Do wysokiego naczynia przekładamy serki homogenizowane i dodajemy cukier puder. Mieszamy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy wcześniej sporządzoną według przepisu na opakowaniu żelatynę, ciągle mieszając masę.

Tortownicę (wyłożoną folią spożywczą) wypełniamy masą serową i wrzucając na przemian różne kolory kostek galaretki.

Wstawiamy do lodówki. Jak sernik stężeje to na wierzchu układamy truskawki i zalewamy chłodną galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.

 

Pychotka :)





wtorek, 03 czerwca 2014

Torcik bezowy ! Inspirowany jest pralinami Rocher. Delikatna ,krucha beza w połączeniu z kremem orzechowo-czekoladowym i ganache tworzy ten niesamowity ,urzekający smak. A wisienką na torcie są praliny Rocher.

Uwielbiam bezę ,więc dla mnie bomba ! Oczywiście w smaku, ale też i kaloryczna :(  

No cóż mimo wszystko warto pokusić się o zrobienie tego tortu,a ewentualne kalorie rozgrzeszy mały spacerek :D

Przepis Tu

Składniki:

Beza

  • 6 białek
  • 1¼ szkl cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1½ szkl zmielonych orzechów laskowych
  • 300 g startej czekolady

Krem

  • 400 g seka mascarpone
  • 400 g nutelli
  • 100 g rozpuszczonej czekolady
  • ½ szkl orzechów laskowych rozdrobnionych

Ganache

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka Golden syrop

 

 

Wykonanie:

Beza: Białka ubijamy na bardzo sztywną ,gęstą pianę stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie dobrze ubita ,a cukier będzie niewyczuwalny dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną  - miksujemy. Następnie dodajemy orzechy oraz czekoladę -delikatnie mieszamy składniki.

Masę rozdzielamy na trzy równe blaty i pieczemy w 150° C przez 1 godzinę i 15 minut

 

Krem: do miski miksera przekładamy serek oraz nutellę- miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę łącząc składniki na jednolitą masę. Dodajemy posiekane orzechy , mieszamy. Odstawiamy przykrywając folią spożywczą do lodówki, aby krem się schłodził.

 

Ganache: w małym garnuszku podgrzewamy śmietanę 36% i golden syrop - do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Po ok. 2 minutkach mieszamy ,by powstał gładki sos. Schładzamy i lekko gęstniejącym polewamy tort.

 

Wystudzone bezy przekładamy kremem ,wierzch tortu polewamy sosem i układamy pralinki

 



Polecam :)



 

poniedziałek, 02 czerwca 2014

Praliny orzechowo-czekoladowe ,które w smaku przypominają czekoladki Rocher.

 

 

Przepis: Moje wypieki



Z przepisu wychodzi ok. 25 sztuk pralinek wielkości orzecha włoskiego

Składniki:

  • 100 g wafelków o smaku orzechowym
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g nutelli
  • 250 g czekolady

 



 

Wykonanie:

Orzechy należy podprażyć na patelni ,wówczas bardzo łatwo pozbędziemy się skórki. Następnie siekamy dość drobno.

W naczyniu umieszczamy nutellę. Wsypujemy orzechy oraz pokruszone wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Masa może się kleić do rąk, wtedy wystarczy lekko zmoczyć ręce wodą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia.

Pralinki umieszczamy w papilotkach i układamy na talerzu.

Uwagi:

Pralinki na zdjęciu otoczone są w posiekanych orzechach laskowych



S m a c z n e g o :)

poniedziałek, 26 maja 2014

Torcik dla Mam w dniu ich święta :)

Ps. też jestem mamą

 

 

 

Wszystkiego najlepszego wszystkim Mamusiom :) 

 

 

22:20, barwnymotyl , Torty
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 12 maja 2014

   Rabarbar to pierwsza sezonowa roślina, dzięki której możemy przygotować smaczne ciasta. I choć ma  charakterystyczny, kwaskowaty smak, to i tak  jego apetyczny aromat i piękne, jędrne, czerwono-zielone pędy są wspaniałym dodatkiem do deserów. Można go przetwarzać na wiele sposobów, choćby robiąc dżem lub pyszny kompot.

 Ja upiekłam puszyste ciasto z rabarbarem :)



Przepis pochodzi z: ,,Zjem to''

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 100 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru (do posypania rabarbaru)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( w proszku)
  • cukier brązowy do posypania
  • 50 g masła



Wykonanie:

Rabarbar umyć , obrać i pokroić w kostkę. Nasypać cukrem i zostawić na 20 minut. Odsączyć. Wymieszać z budyniem.

W tym czasie robimy ciasto: łączymy jajka z cukrem i ubijamy dokładnie na gęstą puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy (19x19) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy rabarbar i ścieramy (na grubych oczkach) dobrze schłodzone masło. Posypujemy brązowym cukrem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170°C na ok.45 minut.





Uwagi:

  • dałam ok ½ kg rabarbaru
  • dałam 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • Wrzuciłam na mocno rozgrzaną patelnię, posypałam cukrem( 4 łyżki).Jak puściło sok (po dolaniu wody był kompocik :),to przełożyłam na sitko. Dobrze odsączony owoc połączyłam z budyniem w proszku.
  • moja forma 20x25

 

S m a c z n e g o  :)



| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL