Coś dla oka,duszy i ciała...
czwartek, 23 października 2014

Torcik dla wielbiciela książek Mario Puzo :)

Torcik był o smaku malinowym. Biszkopt przekrojony na trzy części, przełożony bitą śmietaną , galaretką i masą budyniową. Dekoracje i wierzch to masa cukrowa. 

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jaj
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej

Masa  budyniowa

  • 2 budynie malinowe
  • 2 szkl wody
  • 130 ml soku malinowego
  • 1 szkl cukru ( można ½)
  • 120 g masła

Pianka malinowa

  • ½ litra śmietany 36%
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szkl wody

Dodatkowo

  • galaretka malinowa
  • słoik dżemu

Wykonanie:

Biszkopt

Białka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania  ( stopniowo) cukier. Następnie dodajemy żółtka ( pojedynczo) cały czas ucierając. Przesianą mąkę wsypujemy na koniec i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

Wylewamy ciasto do tortownicy (23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (160-170°C) piekarnika na ok.40 minut.

Gorące ciasto należy upuścić  z wysokości ok.50 cm na podłogę, wówczas biszkopt  nie opadnie nam:)



Masa budyniowa

W szklance wody trzeba rozmieszać budynie. Resztę wody i sok należy zagotować i wlać  rozpuszczony proszek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Studzimy . Masło ucieramy do białości ,a następnie porcjami wcieramy zimny budyń .

 

Pianka

W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i ciągle miksując wlewamy ( po woli) galaretkę.

 

Galaretka

Według przepisu na opakowaniu.

 

Składamy tort : blat biszkoptu, dżem, biszkopt, masa budyniowa, galaretka (tężejąca),pianka, biszkopt.

 

Uwagi: każdy blat można dodatkowo nasączyć , poszczególne masy nakładamy ,kiedy poprzednia dobrze zwiąże (wstawiamy do lodówki ) wtedy tort jest stabilny:) i ładnie wygląda.





Dekoracja w zależności od fantazji ;)



 

 

poniedziałek, 13 października 2014

 Zielone ciasto nie dla ufoludków , a dla wielbicieli szpinaku.



Skusił mnie oczywiście ten ,,warzywny'' składnik i zrobiłam ciasto z ciekawości spróbowania tego połączenia. No cóż ogólnie ciasto jest bardzo dobre, ale... No właśnie szpinak się lekko wyczuwa ,tak w smaku jak i w zapachu ,więc nazwa Leśny mech idealnie do niego pasuje.



 

 Przepis http://swiatciast.pl/11373,ciasto-lesny-mech.html

 

 Składniki:                                                                                                                                                                                        

  • 650 g mrożonego szpinaku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 dużych jaj
  •  3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2x Krem karpatka + 800 ml mleka
  • 1 owoc granatu

 

Wykonanie:

Szpinak najpierw należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Następnie do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej. później wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i ponownie mieszamy.

Blachę (40x25) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, odcinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszki.

Przygotowujemy krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy przygotować np. bitą śmietanę. W takiej wersji ciasto też na pewno będzie bardzo dobre:)

Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto i obficie posypujemy okruszkami, lekko dociskamy.

Wierzch ciasta posypujemy pestkami granatu lub dekorujemy wedle uznania.



poniedziałek, 29 września 2014

Ciasto do kawki na niedzielę :) Propozycja ciemnego biszkoptu z gruszkami i czekoladową polewą to jest to !



 

 

Składniki:

Biszkopt:
  •  6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus gruszkowy:
  • 1,5 kg gruszek
  • 50 g żelatyny
  • 200 ml soku gruszkowego lub wody  (pominęłam)
  • 2-3 łyżki cukru (dodałam od siebie)                                                                                                              
 
 
Wykonanie:


Ciasto:

Białka po oddzieleniu  od żółtek trzeba  ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, powoli należy dodawać cukier i żółtka. Następnie  do oddzielnej miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

 Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-30 min. Po wystygnięciu, przekroić na dwa placki.

Mus gruszkowy:



Gruszki po obraniu ze skórki i  wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do garnka, podlewamy sokiem i chwilę gotujemy (ok 10-15 min).Ja nie podlewałam ,puściły sok. 

Miękkie owoce miksujemy blenderem na gładki mus. Ja nie miksowałam, ładnie się rozgotowały, a jakieś większe kawałki nam nie przeszkadzały:)   

Odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę wcześniej rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do gruszek. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią i wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.


Gotowe ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. U mnie to akurat biała czekolada :)

 

Wyśmienite połączenie :) Polecam !


poniedziałek, 15 września 2014

 

 Taki torcik zrobiłam na 16 urodziny mojego syna, który od pewnego czasu uczęszcza na siłownię.

 

 Składniki:

Biszkopt:

  • 12 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl cukru  pudru (może być kryształ)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 słoiczki dżemu
  • krem śmietankowy
  • masa cukrowa

Jajka po umyciu rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy (wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia) mąkę na przemian z żółtkami. Na koniec wlewamy wodę oraz ocet. Delikatnie mieszamy i przelewamy do torownicy (prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 175º C.

Po wystudzeniu tortu kroimy go na trzy części. Każdy biszkopt nasączamy ponczem( woda+ cukier +sok z cytryny + wódka ) układając poszczególne warstwy tzn. biszkopt, dżem , biszkopt , krem, biszkopt .

Z masy cukrowej wykonujemy figurki i pozwalamy im wyschnąć. Tort obkładamy cienko rozwałkowaną masą ,pamiętając, aby jako tynk użyć kremu na bazie masła. Następnie układamy dekoracje.

 

 100 lat Synku !!!

 

niedziela, 29 czerwca 2014

Dziś zamiast ciasta szybki deser na bazie budyniu.

 

Składniki:

  • 1 opk. budyniu (na ¾ l mleka)
  • ¾ l mleka
  • 1 opk. śmietany 36%
  • 1 opk. śmietatan fix (niekoniecznie)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • tabliczka czekolady białej (opcjonalnie)
  • owoce

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do gorącego jeszcze budyniu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę.

Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan fix oraz cukier puder.

Delikatnie łączymy z budyniem i przekładamy do pucharków.

Na dno szklanek wlałam sos toffi, a  wierzch udekorowałam malinami.

 

 

Smacznego !

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL