Coś dla oka,duszy i ciała...
poniedziałek, 24 listopada 2014

    Bounty troszkę inaczej ,bo w postaci lizaków z dekoracyjnymi kwiatkami.

Takie  trochę dziewczęco-romantyczne :) Świetne jako słodki upominek na wiele okazji... Wyglądają naprawdę uroczo :) Odpowiednio zapakowane z dołączonym bilecikiem i kokardką można wręczyć zamiast kwiatka !



 

Przepis na bounty znajdziecie http://barwnymotyl.blox.pl/2012/11/Batonik-bounty.html

 

 Wykonanie:

Z gotowej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W płynnej czekoladzie maczamy patyczek (końcówkę) i wciskamy go delikatnie w kokosową kulkę. Lizaki wkładamy na 20 minut do lodówki.



 

Po tym czasie każdą kulkę ponownie zatapiamy w rozpuszczonej czekoladzie i wbijamy w styropian, aby ociekły z nadmiaru czekolady.



Kulki można w tym czasie udekorować wcześniej przygotowanymi kwiatkami . Następnie wkładamy do  lodówki i czekamy ,aż lizaki nam się schłodzą. Czekolada stwardnieje ,wówczas patyk będzie dobrze się trzymał ,a kulka się nie rozleci.

 

,,Słodki upominek - mini prezent''

 

czwartek, 20 listopada 2014

Dość orzeźwiające ciasto ,bo bardzo cytrynowe ! Mimo sporej ilości ,,cytrynowych'' składników jest jednak bardzo smaczne :) Wszystkie warstwy fajnie się komponują . Jest przy tym delikatne, puszyste i pięknie wygląda :)



 Przepis znalazłam u:  http://ala-piecze.blogspot.com/

 

Wymaga jednak trochę czasu ,każda warstwa musi przecież zastygnąć ;)



Składniki :

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowo-cytrynowa

  • 2 opk budyniu śmietankowego
  • 2 szkl wody
  • 130 ml soku z cytryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 120 g masła

Pianka cytrynowa

  • ½ l kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody

Lukier

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ szkl cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 galaretka cytrynowa
  • herbatniki



Wykonanie:

  • Biszkopt - białka ubić trzeba na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, aż uzyskamy gładką ,gęstą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszając łyżką.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok.20 minut.

 

  • Masa budyniowo cytrynowa- budynie należy rozmieszać w szklance wody, resztę wody zagotować wraz z sokiem z cytryny oraz cukrem. Wlać budynie i energicznie mieszając zagotować .Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem do białości. Porcjami dodawać zimny budyń i ucierać na jednolitą masę.

 

  • Pianka - Galaretkę należy rozpuścić w szklance wody i odstawić aby wystygła, ale była nadal płynna. Wlać do wcześniej ubitej śmietanki.

 

  • Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu

 

  • Lukier - do soku dodajemy cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej średnio lejącej konsystencji.

 

Warstwy: biszkopt → masa budyniowo-cytrynowa → galaretka cytrynowa → pianka cytrynowa → herbatniki → lukier

 

Uwagi: każda warstwa musi zastygnąć ,dlatego po wylaniu masy wkładamy ciasto do lodówki ,pominęłam herbatniki, wierzch udekorował kandyzowaną skórką cytrynową

 

:)



środa, 12 listopada 2014

  Torcik to połączenie ptasiego mleczka z pianką cytrynową w koronkowej otulinie. Obie masy są bardzo puszyste ,delikatne i wspaniale się uzupełniają.Chodzi mi oczywiście o smak waniliowego ptasiego mleczka i nieco kwaskowej, cytrynowej warstwy śmietanowej, która równoważy słodycz pierwszej masy jak i dekoracji czekoladowej. Torcik wygląda wspaniale ,a jego aksamitne wnętrze skusi niejednego łasucha do spróbowania jego smaku.



 

Składniki:

Ptasie mleczko:

  • 1 kostka Kasi
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 opk. cukru waniliowego lub aromat waniliowy
  • 1½ szkl mleka
  • 3 łyżki żelatyny

Pianka cytrynowa:

  • 1 śmietana 36% - 400 ml
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opk. galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. wrzątku

Ozdoby z czekolady:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

 

 

Wykonanie:

Ptasie mleczko:   Mleko podgrzewamy i w gorącym rozpuszczamy żelatynę.Margarynę (miękką) wraz z cukrem pudrem ucieramy  na puszystą masę. Dodajemy żółtka ,wcieramy po jednym dokładnie mieszając. Wlewamy wystudzone mleko z żelatyną. Mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z białkami wcześniej ubitymi na sztywną pianę. Wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby stężało.

Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z galaretką. Delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na Ptasie mleczko i ponownie wstawiamy do lodówki.

Ozdoby z czekolady: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rysując czekoladą na pasku pergaminu (odpowiednim do długości i wysokości ciasta) wymyślony wzór ( kratka , esy-floresy, koronka) przykładamy papier do boku ciasta i wstawiamy do lodówki. Po 15-20 minutach delikatnie odrywamy pergamin. Z pozostałej czekolady dekorujemy wierzch ciasta lub robimy w foremkach dekoracje, które wykorzystamy do ozdobienia ciasta.

Uwagi : Proporcje na tortownicę 19cm. Ja całe jajka ubijałam nad parą wodną i potem łączyłam z margaryną. Dałam więc cukier kryształ. 

 



 S m a c z n e g o :)

niedziela, 26 października 2014

 

Słodkie bezowe duszki są świetnym pomysłem na zbliżający się halloween ;)

DSCN2585_640x480Składniki:

  • 4 białka
  • 400 g cukru
  • woda ok ¼ szkl
  • czekolada

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Cukier rozpuścić z odrobiną wody i powoli dodawać do białek cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i szprycą wyciskać ,,duszki''. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 130ºC z termoobiegiem). Suszyć przy uchylonych drzwiczkach przez ok. godzinę.

Duszkom wymalować buźki rozpuszczoną czekoladą :)

 

DSCN2580_640x450Uwagi :

Można  pominąć wodę ,a zamiast cukru kryształu dać cukier puder.

DSCN2586_640x480

Strasznie straszne ,ale słodkie ;)

Tagi: beza
18:04, barwnymotyl , Moje wypieki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 października 2014

Torcik dla wielbiciela książek Mario Puzo :)

Torcik był o smaku malinowym. Biszkopt przekrojony na trzy części, przełożony bitą śmietaną , galaretką i masą budyniową. Dekoracje i wierzch to masa cukrowa. 

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jaj
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej

Masa  budyniowa

  • 2 budynie malinowe
  • 2 szkl wody
  • 130 ml soku malinowego
  • 1 szkl cukru ( można ½)
  • 120 g masła

Pianka malinowa

  • ½ litra śmietany 36%
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szkl wody

Dodatkowo

  • galaretka malinowa
  • słoik dżemu

Wykonanie:

Biszkopt

Białka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania  ( stopniowo) cukier. Następnie dodajemy żółtka ( pojedynczo) cały czas ucierając. Przesianą mąkę wsypujemy na koniec i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

Wylewamy ciasto do tortownicy (23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (160-170°C) piekarnika na ok.40 minut.

Gorące ciasto należy upuścić  z wysokości ok.50 cm na podłogę, wówczas biszkopt  nie opadnie nam:)



Masa budyniowa

W szklance wody trzeba rozmieszać budynie. Resztę wody i sok należy zagotować i wlać  rozpuszczony proszek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Studzimy . Masło ucieramy do białości ,a następnie porcjami wcieramy zimny budyń .

 

Pianka

W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i ciągle miksując wlewamy ( po woli) galaretkę.

 

Galaretka

Według przepisu na opakowaniu.

 

Składamy tort : blat biszkoptu, dżem, biszkopt, masa budyniowa, galaretka (tężejąca),pianka, biszkopt.

 

Uwagi: każdy blat można dodatkowo nasączyć , poszczególne masy nakładamy ,kiedy poprzednia dobrze zwiąże (wstawiamy do lodówki ) wtedy tort jest stabilny:) i ładnie wygląda.





Dekoracja w zależności od fantazji ;)



 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL