Coś dla oka,duszy i ciała...
sobota, 19 września 2015

   Skusił i mnie wygląd tych ciastek ,które do złudzenia podobne są do pieczarek :) ,choć nimi nie są . Bynajmniej nie smakują jak one, ale patrząc na nie można się nabrać ;)



Składniki:

  • 150 g masła
  • 4 łyżki (czubate) cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • esencja migdałowa lub inna
  • kakao



Wykonanie:

Masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy   jajko ,aromat i sok z cytryny ,dalej ucieramy. Obie mąki i sodę przesiewamy przez sito i wsypujemy do maślanej masy. Mieszamy wszystko razem. Następnie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po czym końcówkę szyjki od butelki (np. po wodzie mineralnej ) zanurzamy w kakao ,a potem wciskamy lekko w kulkę, tworząc w ten sposób trzonek i kapelusz pieczarki. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15 minut.



 

Uwagi:

Według mnie można zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej ,zastępując zwykłą mąką, by nie były tak ,,piaskowe"

wychodzi ok. 25-30 pieczarek 

 

 

sobota, 18 kwietnia 2015

Torcik na wielkanocne święta .

 

Środek wypełniony delikatnym śmietanowym kremem, dżemem wiśniowym i frużeliną.



 

Udekorowany ,,szydełkowymi'' serwetkami i różyczkami... oraz jajkami wypełnionymi alkoholem ;)



   Ta słodka kanapeczka jest dla Tych, którzy uwielbiają orzechowo-czekoladowe masy. Smakiem rzeczywiście przypomina Knoppersa, a więc jeśli macie ochotę na chrupiący wafelek ,to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Masa mleczna:

  • ¼ szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 175g masła (miękkiego)
  • 1 szkl mleka w proszku

Masa czekoladowa:

  • 100g masła
  • 160 g nuttelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki orzechów laskowych zmielonych
  • 100 g orzechów laskowych rozkruszonych

Dodatkowo:

  • 3 suche wafle 23x29cm
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Masa mleczna- mleko wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Mieszamy ,aby nam się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie miękkie masło miksujemy na puch. Następnie dodając po jednej łyżce wystudzonego mleka nadal ucieramy masło, aż do zużycia całego mleka. Teraz dodajemy mleko w proszku (partiami) i dokładnie rozcieramy ewentualne grudki. Masa musi być puszysta i gładka.

Masa czekoladowa- orzechy uprażyć na suchej patelni. Część siekamy drobno ,a część należy zemleć. Masło ucieramy razem z nutellą i kakao. Dodajemy orzechy. Mieszamy dokładnie.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady.

Na pierwszym waflu rozsmarowujemy masę czekoladową i przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę mleczną i przykrywamy waflem. Możemy docisnąć deską, aby masy rozłożyły się równomiernie i wkładamy na godzinkę do lodówki. Następnie wylewamy rozpuszczoną czekoladę na wierzch i posypujemy rozkruszonymi orzechami. Ponownie wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Teraz wafelki kroimy na kwadraty lub prostokąty, jak kto woli :)

 

S m a c z n e g o !





czwartek, 05 lutego 2015

  Torcik powstał zupełnie przypadkowo :)

Ponieważ robiłam ostatnio chruścik ,to zostały mi białka. Była więc to doskonała okazja ,by upiec ( raczej wysuszyć ) spody bezowe. Potem tylko kremik i uczta dla podniebienia :)

 



Składniki:

Beza

  • 5 białek
  • 2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Krem

  • 1 opk śmietany kremówki
  • 1 opk serka mascapone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki sok z cytryny

 



Wykonanie:

 Białka przelewamy do misy i z odrobiną soli ubijamy na średnich obrotach. Potem zwiększamy obroty na max i powoli dosypujemy cukier cały czas ubijając pianę. Należy ubijać dotąd ,aż piana będzie lśniąca,a cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet ,dokładnie mieszamy.

Masę bezową rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia tworząc okrąg. U mnie to trzy tej samej wielkości blaty.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC na godzinę lub dłużej jeśli chcemy,by beza była bardziej wysuszona.

Aby zrobić krem, należy dobrze schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem. Następnie wmieszać serek mascarpone oraz sok z cytryny.

Spody bezowe przekładamy kremem. Można urozmaicić krem dodatkiem sezonowych owoców lub np.

dżemem .



S m a c z n e g o !!!

środa, 17 grudnia 2014

    U mnie to już tradycja ,jak co roku upiekłam pierniki. Długo nie mogłam się zebrać do lukrowania , ale są :)

 W tym roku upiekłam z przepisu ,który wypróbowałam w zeszłym roku i wydaje się być ok. Więc nie eksperymentowałam z innymi przepisami.

 Przepis :http://barwnymotyl.blox.pl/2013/12/Chatka-z-piernika.html 



 

Pierniki są udekorowane lukrem królewskim.

Tu i ówdzie przyklejone perełki srebrne i perłowe oraz muśnięte srebrnym barwnikiem pięknie się błyszczą i skrzą świątecznie.

 



 

Zapachniało  już świętami !!!

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL