Coś dla oka,duszy i ciała...
czwartek, 05 listopada 2015

Tort z okazji urodzin mojej Mamy :) Kakaowy biszkopt z cytrynową nutą w smaku. Taki słodko-kwaskowy.

 

 

Składniki:

biszkopt (tortownica ok. 23cm)

  • 5 jajek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

masa budyniowo-cytrynowa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl wody
  • 60 ml soku z cytryny
  • ½ szkl cukru
  • 60 g masła

pianka cytrynowa

  • 1 opk śmietany 36 %
  • ½ opk galaretki cytrynowej
  • ½ szkl wody
  • ¼ szkl cukru pudru

dodatkowo

  • poncz do nasączenia tortu
  • dżem
  • masa cukrowa na obłożenie tortu
  • dekoracje z cukru
  • koronki spożywcze

Wykonanie:

Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie ,po kolei wcierać żółtka. Mąki i kakao odmierzyć i przesiać przez sitko, delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 °C piec przez 30-40 minut.

Masa budyniowo-cytrynowa - w ½ szkl wody rozrobić budyń, resztę wody, cukier i sok z cytryny zagotować. Wlać  budyń i energicznie mieszając zagotować. Wystudzony budyń porcjami dodawać do wcześniej utartego masła.

Pianka cytrynowa - galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić dodając cukier.Do ubitej na sztywno śmietany wlać lekko tężejącą galaretkę -wymieszać.

Tort przekroić na 3-4 blaty. Na pierwszy nasączony blat wyłożyć dżem. Na drugi ( nasączony) masę budyniową. Na trzeci -piankę. Przykryć czwartym blatem biszkoptowym. Pamiętajmy ,że każdy blat należy nasączyć ponczem. Schłodzony tort można pokryć masą cukrową i ozdobić np. koronkami cukrowymi ,wykonać odpowiedni napis ,dodać inne dekoracje z cukru tj. kwiatki, listki.

 

Wszystkiego najlepszego Mamuś :)

 

niedziela, 01 listopada 2015

    Paluchy wiedźmy (makabreski) upieczone na halloween przerażają swoim wyglądem. I oto chodzi -im więcej ran ,wykrzywiony paluch czy złamany paznokieć -tym bardziej straszne. Idealnie sprawdzą się w tym dniu, gdy odwiedzą nas znajomi lub pukające do drzwi dzieciaki - krzycząc ,,cukierek albo psikus'' :)

Składniki:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1szt cukier waniliowy
  • 2½ szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem/nutella/sypka galaretka
  • migdały

Wykonanie:

Cukier puder i miękkie masło należy utrzeć. Dodajemy jajko ,cukier waniliowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy do masy maślano-jajecznej. Zagniatamy ciasto i owinięte w folię wkładamy na ½h do lodówki

Po tym czasie z ciasta formujemy paluchy, jako paznokieć dajemy migdał. Ewentualnie robimy rany- nacinamy delikatnie i w to miejsce nakładamy dżem ,nutellę lub sypiemy galaretkę w proszku.



Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 20-25 minut.

 



,,Cukierek albo psikus "

 

poniedziałek, 26 października 2015

 

    Ciasto zebra jadłam już w dzieciństwie. Często je piekła babcia, a ja zastanawiałam się jak Ona to robi, że wychodzą piękne paski jak u zebry?

 

 



Składniki:

  • 5 jaj
  •  1½ szklanki cukru
  • 1 szklanka coca coli
  • 1 szklanka oleju
  • 2½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki  mąki

 

Wykonanie :

Jaja ubić z cukrem, dodać cole, olej i resztę składników, podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki mąki,a do drugiej kakao. Na środek wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą- tortownicy wykładać ( na przemian) 2 łyżki jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Piec około 1 godziny w 180°C .



Uwagi :

  • Ciasto po upieczeniu można polać polewą 
  • Najlepszy efekt zebry wychodzi jesli ciasto upieczemy w tortownicy.
  •  Coca cola dodaje fajnego smaku i spulchnia.

 

 

U mnie jesienna dekoracja ciasta zebry ;)

poniedziałek, 12 października 2015

Super  ciasto jesienne ,z jabłkami ,takie jak lubię wilgotne i nie za słodkie.

Przepis pochodzi ze Złotej kolekcji Kasi

 



Składniki:

  • 1¼ szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • ¾ kostki margaryny Kasi
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 2 banany
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Mąkę wymieszać należy z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać do nich ( po łyżce) mąkę.

Kasię roztopić na parze i ostudzić. Wmieszać do masy.

Jabłka i banany obrać - pokroić w plasterki.

Formę (tortownicę )posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać część ciasta i ułożyć jabłka ,potem banany. Posypać rodzynkami i wiórkami kokosowymi.  Wlać pozostałe ciasto tak, aby przykryło owoce. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C



Uwagi:

Pominęłam w przepisie wiórki kokosowe ,wydłużyłam czas pieczenia do ok. godziny.

 

 

Polecam :)





niedziela, 20 września 2015

    Ciasto jest przepyszne ,oczywiście dla Tych ,którzy lubią miętę. Ja ją uwielbiam ,w połączeniu z bitą śmietaną i czekoladą tworzy wyjątkowy smak.

U mnie w formie torciku, więc pasuje na wyjątkową okazję :)



 

Składniki:

ciasto

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ¹⁄3 szkl mąki pszennej
  • ½ szkl cukru
  • 3 łyżki (czubate) kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem miętowy

  • 0,75 l mleka 3,2 %
  • 2 opk. budyniu waniliowego 60g
  • 300 g landrynek miętowych
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szkl wody
  • 4 łyżki syropu miętowego (Viktoria cymes)
  • 1½ kostki masła

pianka agrestowa

  • 600 ml kremówki
  • ¾ szkl wody( wrzątek)
  • 2 opk. galaretki agrestowej

ponadto

  • 200 g herbatników
  • 1 opk. czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając ,aż piana stanie się błyszcząca i gęsta.

Mąkę , proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie wmieszać do piany. Gotowe ciasto wylać na blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temp. 170ºC.

Krem: 2 szkl mleka oraz cukier podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka robiąc budyń.

Landrynki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z budyniem, dodając również syrop miętowy. Ostudzić.

Zimną masę utrzeć z masłem (miękkim) .Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt .Na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić.

Agrestowa pianka: Galaretki rozpuścić w szklance  wody i przestudzić .Ubić kremówkę i pod koniec dodać galaretkę .Piankę wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i posypać startą czekoladą.

Ciasto dobrze schłodzić !

 

Smacznego !

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL