Coś dla oka,duszy i ciała...
czwartek, 05 maja 2016

   Jak się okazuje, torty mogą mieć różne kształty. Tym razem był to tort dla faceta :)

Była więc koronkowa bielizna, kokardki, czerwień&czerń  i... piersi w rozmiarze ,hm... chyba miseczka D

 

 

Przepis na biszkopt :

 

Składniki:

 

biszkopt (tortownica ok. 23cm)

 

  • 5 jajek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie ,po kolei wcierać żółtka. Mąki i kakao odmierzyć i przesiać przez sitko, delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 °C piec przez 30-40 minut.



Tort przekładamy dżemem wiśniowym oraz kremem o smaku chałwy. Pamiętamy o nasączeniu blatów biszkoptowych.

Piersi formujemy z biszkoptu upieczonego w miseczkach przekładając kremem.

Składniki:

  • śmietana 36%
  • serek mascarpone
  • chałwa

Wykonanie:

Ubijamy śmietanę na puch, chałwę kruszymy i dodajemy do serka. Następnie łączymy delikatnie z bitą śmietaną.

Tort pokryty jest masą cukrową w kolorze cielistym oraz czerwonym. Koronki również jadalne. Tak więc piersi do skosztowania :)

środa, 30 marca 2016

    Tort został wykonany dla chłopaka, który w święta wkroczył w dorosłe życie. A ponieważ jest zapalonym fanem gier ,to tort był w kształcie laptopa :) No ,a jak to w okresie wielkanocnym ,to nie mogło zabraknąć kolorowych pisanek ;)

Składniki:

  • biszkopt upieczony w foremce prostokątnej
  • krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z prawdziwą wanilią
  • frużelina brzoskwiniowa
  • dżem wiśniowy
  • masa cukrowa do obłożenia tortu i wykonania ozdób

 

Wykonanie:

  1. Biszkopt:

 

  • 12 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl cukru  pudru (może być kryształ)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu

 Jajka po umyciu rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy (wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia) mąkę na przemian z żółtkami. Na koniec wlewamy wodę oraz ocet. Delikatnie mieszamy i przelewamy do torownicy (prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 175º C.

Biszkopt pieczemy dzień wcześniej .

  1. Krem:Ubijamy śmietanę 36% , pod koniec dodając cukier puder ( 2 łyżki) oraz wanilię. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
  2. Frużelina: Brzoskwinie z dużej puszki odsączamy i kroimy w kostkę. Sok przelewamy do garnka i zagotowujemy pod koniec dodając rozpuszczoną w ¼szkl wody mąkę ziemniaczaną( 1 łyżka). A następnie dodajemy wcześniej przygotowaną ,pozostawioną do napęcznienia żelatynę ( 2łyżeczki)
  3. Masa cukrowa zabarwiona na odpowiedni kolor i wcześniej wykonane dekoracje oraz napisy.
  4. Poncz: ¾ szkl wody , 1 łyżka spirytusu, 1-2 łyżeczki likieru barmańskiego

 

Biszkopt kroimy na trzy części ,każdy blat należy nasączyć. Na poszczególne blaty ciasta nakładamy po kolei: frużelinę, dżem oraz krem.

Tort pokrywamy kremem maślanym ,dokładnie wyrównując masę. Następnie obkładamy masą cukrową i wykonujemy wszelkie dekoracje.

 

Wszystkiego najlepszego , Kamilu :)

 



20:12, barwnymotyl , Torty
Link Komentarze (1) »
środa, 17 lutego 2016

   Sernik z jogurtów greckich jest pyszny ,lekki i bardzo prosty w wykonaniu. U mnie w kształcie serca ,taki walentynkowy dla męża :)



Składniki:

  • 2 opk. jogurtu greckiego ( po 400 g)
  • 1 opk. śmietany 36% ( 200g)
  • ¾ szkl cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • ¼szkl. wrzątku
  • 1 opk. galaretki

Wykonanie:

   Jogurty przelewamy do wysokiego naczynia ,dodajemy cukier ,cukier z wanilią i miksujemy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem ,mieszamy dokładnie, aż się rozpuści i powoli wlewamy do jogurtów, mieszamy.

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. I dodajemy do masy jogurtowej delikatnie mieszając całość.

Przelewamy masę do tortownicy lub silikonowej formy i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu i kiedy przestygnie wylewamy na tężejący sernik. Schładzamy całość przez ok. 3 godziny.

 

Smacznego :)

środa, 30 grudnia 2015

    Uwielbiam bakalie , tym bardziej w cieście :) No cóż ,dla mnie to idealne połączenie, może się mylę ,ale ja przepadam za keksem.

Tym bardziej ,że zrobienie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy trochę chęci ,czasu i produkty.

 

 

Składniki :

  • 1 kostka  - masła
  • 200 g  - cukru
  • 1 łyżka  - cukru waniliowego
  • 5   - jajek
  • 300 g  - mąki
  • 2 łyżeczki  - proszku do pieczenia
  •   szczypta soli
  •   skórka z cytryny
  • 400 g  - bakalii
  • 2 łyżki  - ciemnego rumu

Wykonanie:

   Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, sól i skórkę z cytryny. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy (stopniowo) do masy jajecznej - cały czas ucierając.

  Rodzynki należy wcześniej namoczyć w ½ szklanki gorącej wody, dodając rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, owoce kandyzowane lub suszone ) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko połączyć z ciastem. 

  Tak przygotowane ciasto  przekładamy  do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku  do 180°C przez ok. godzinę

 

Ciasto wygląda rewelacyjnie , smakuje jeszcze lepiej ;) Oczywiście, aby się o tym przekonać zapraszam do skorzystania z tego przepisu i upieczenia keksu.

 

 

Ach te bakalie... mniam ,mniam ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



poniedziałek, 09 listopada 2015

   Pamiętam jaki to był rarytas ,jak pochłaniało się jeden cukierek  za drugim ,kiedy to w sklepach nie można było kupić słodyczy. Wylizywało się garnek z resztek słodkiej masy , hm...  co za wspomnienia :)

Jakoś tak naszło mnie, by odświeżyć ten smak ! Cóż za radość i chwila nostalgii ;)

 

Wersja trochę wzbogacona ,w końcu dziś przecież są wszystkie składniki dostępne ;)

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 1 szkl cukru
  • ½ puszki mleka skondensowanego
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 3 szkl płatków owsianych

 

Wykonanie:

  Mleko skondensowane, cukier, masło i kakao umieszczamy w garnku i rozpuszczamy na wolnym ogniu ,od czasu do czasu mieszając ,aby masa nie przypaliła się. Do miski wsypujemy płatki oraz dodajemy krem orzechowy. Wlewamy masę mleczno-maślaną i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

  Następnie za pomocą łyżki wykładamy cukierki na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Chcąc uzyskać okrągły kształt ,należy dłonie zwilżyć wodą i ,,ukulać'' kulkę wielkości orzecha włoskiego.



Cukiereczki powstają w mgnieniu oka i tak samo szybko znikają :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
O autorze
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL