Coś dla oka,duszy i ciała...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort ,,koronkowy staniczek

   Jak się okazuje, torty mogą mieć różne kształty. Tym razem był to tort dla faceta :)

Była więc koronkowa bielizna, kokardki, czerwień&czerń  i... piersi w rozmiarze ,hm... chyba miseczka D

 

 

Przepis na biszkopt :

 

Składniki:

 

biszkopt (tortownica ok. 23cm)

 

  • 5 jajek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie ,po kolei wcierać żółtka. Mąki i kakao odmierzyć i przesiać przez sitko, delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 °C piec przez 30-40 minut.



Tort przekładamy dżemem wiśniowym oraz kremem o smaku chałwy. Pamiętamy o nasączeniu blatów biszkoptowych.

Piersi formujemy z biszkoptu upieczonego w miseczkach przekładając kremem.

Składniki:

  • śmietana 36%
  • serek mascarpone
  • chałwa

Wykonanie:

Ubijamy śmietanę na puch, chałwę kruszymy i dodajemy do serka. Następnie łączymy delikatnie z bitą śmietaną.

Tort pokryty jest masą cukrową w kolorze cielistym oraz czerwonym. Koronki również jadalne. Tak więc piersi do skosztowania :)

czwartek, 05 maja 2016, barwnymotyl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.skybroadband.com
2016/05/24 13:14:56
tort super. szkoda tylko że nie są pokazane kolejne etapy wykonania
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL