Coś dla oka,duszy i ciała...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort laptop

    Tort został wykonany dla chłopaka, który w święta wkroczył w dorosłe życie. A ponieważ jest zapalonym fanem gier ,to tort był w kształcie laptopa :) No ,a jak to w okresie wielkanocnym ,to nie mogło zabraknąć kolorowych pisanek ;)

Składniki:

  • biszkopt upieczony w foremce prostokątnej
  • krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z prawdziwą wanilią
  • frużelina brzoskwiniowa
  • dżem wiśniowy
  • masa cukrowa do obłożenia tortu i wykonania ozdób

 

Wykonanie:

  1. Biszkopt:

 

  • 12 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl cukru  pudru (może być kryształ)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu

 Jajka po umyciu rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy (wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia) mąkę na przemian z żółtkami. Na koniec wlewamy wodę oraz ocet. Delikatnie mieszamy i przelewamy do torownicy (prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 175º C.

Biszkopt pieczemy dzień wcześniej .

  1. Krem:Ubijamy śmietanę 36% , pod koniec dodając cukier puder ( 2 łyżki) oraz wanilię. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
  2. Frużelina: Brzoskwinie z dużej puszki odsączamy i kroimy w kostkę. Sok przelewamy do garnka i zagotowujemy pod koniec dodając rozpuszczoną w ¼szkl wody mąkę ziemniaczaną( 1 łyżka). A następnie dodajemy wcześniej przygotowaną ,pozostawioną do napęcznienia żelatynę ( 2łyżeczki)
  3. Masa cukrowa zabarwiona na odpowiedni kolor i wcześniej wykonane dekoracje oraz napisy.
  4. Poncz: ¾ szkl wody , 1 łyżka spirytusu, 1-2 łyżeczki likieru barmańskiego

 

Biszkopt kroimy na trzy części ,każdy blat należy nasączyć. Na poszczególne blaty ciasta nakładamy po kolei: frużelinę, dżem oraz krem.

Tort pokrywamy kremem maślanym ,dokładnie wyrównując masę. Następnie obkładamy masą cukrową i wykonujemy wszelkie dekoracje.

 

Wszystkiego najlepszego , Kamilu :)

 



środa, 30 marca 2016, barwnymotyl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/05/24 14:29:50
Bardzo pomysłowe :) Jak połączyć biszkopt z wystającą częścią?
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL