Coś dla oka,duszy i ciała...
Blog > Komentarze do wpisu

Keks z bakaliami

    Uwielbiam bakalie , tym bardziej w cieście :) No cóż ,dla mnie to idealne połączenie, może się mylę ,ale ja przepadam za keksem.

Tym bardziej ,że zrobienie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy trochę chęci ,czasu i produkty.

 

 

Składniki :

  • 1 kostka  - masła
  • 200 g  - cukru
  • 1 łyżka  - cukru waniliowego
  • 5   - jajek
  • 300 g  - mąki
  • 2 łyżeczki  - proszku do pieczenia
  •   szczypta soli
  •   skórka z cytryny
  • 400 g  - bakalii
  • 2 łyżki  - ciemnego rumu

Wykonanie:

   Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, sól i skórkę z cytryny. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy (stopniowo) do masy jajecznej - cały czas ucierając.

  Rodzynki należy wcześniej namoczyć w ½ szklanki gorącej wody, dodając rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, owoce kandyzowane lub suszone ) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko połączyć z ciastem. 

  Tak przygotowane ciasto  przekładamy  do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku  do 180°C przez ok. godzinę

 

Ciasto wygląda rewelacyjnie , smakuje jeszcze lepiej ;) Oczywiście, aby się o tym przekonać zapraszam do skorzystania z tego przepisu i upieczenia keksu.

 

 

Ach te bakalie... mniam ,mniam ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



środa, 30 grudnia 2015, barwnymotyl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL