Coś dla oka,duszy i ciała...
Blog > Komentarze do wpisu

Bezowy torcik

  Torcik powstał zupełnie przypadkowo :)

Ponieważ robiłam ostatnio chruścik ,to zostały mi białka. Była więc to doskonała okazja ,by upiec ( raczej wysuszyć ) spody bezowe. Potem tylko kremik i uczta dla podniebienia :)

 



Składniki:

Beza

  • 5 białek
  • 2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Krem

  • 1 opk śmietany kremówki
  • 1 opk serka mascapone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki sok z cytryny

 



Wykonanie:

 Białka przelewamy do misy i z odrobiną soli ubijamy na średnich obrotach. Potem zwiększamy obroty na max i powoli dosypujemy cukier cały czas ubijając pianę. Należy ubijać dotąd ,aż piana będzie lśniąca,a cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet ,dokładnie mieszamy.

Masę bezową rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia tworząc okrąg. U mnie to trzy tej samej wielkości blaty.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC na godzinę lub dłużej jeśli chcemy,by beza była bardziej wysuszona.

Aby zrobić krem, należy dobrze schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem. Następnie wmieszać serek mascarpone oraz sok z cytryny.

Spody bezowe przekładamy kremem. Można urozmaicić krem dodatkiem sezonowych owoców lub np.

dżemem .



S m a c z n e g o !!!

czwartek, 05 lutego 2015, barwnymotyl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL