Coś dla oka,duszy i ciała...
Blog > Komentarze do wpisu

Kokos

 Twardy orzech do zgryzienia;)

Rzeczywiście skorupa jest dość wytrzymała ,ale da się ją rozłupać. Najpierw przez jeden z trzech otworów wylewamy zawartość płynną do miseczki. Potem przy użyciu noża (uderzając/piłując w jednym miejscu -osłabiamy skorupkę)otwieramy kokosa.



Po wyjęciu całego miąższu, usunęłam brązową skórkę (jak na migdałach).

  Wrzuciłam do miksera dolewając mleko z kokosa (wydobyte przez otwór w skorupie orzecha) oraz ok.1 szklanki gorącej wody.

 Po zmiksowaniu oddzieliłam wiórki (które można wysuszyć w piekarniku lub od razu wykorzystać do ciasta ) od płynu odsączając na gęstym sicie. 

 

Tak powstało pyszne mleko kokosowe, które wykorzystam do... ale o tym w następnym wpisie :)

 

środa, 16 października 2013, barwnymotyl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL