Coś dla oka,duszy i ciała...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cytrynowe...

 Dziś w sklepie kupiłam cytrynki i tak jakoś intensywnie pachniały,że nie mogłam się oprzeć pokusie ,by upiec to łatwe (aleee baaardo smaczne !) ciasto...

 

Składniki na ciasto:

225 g. miękkiego masła
225 g. cukru
275 g. mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
otarta skórka z 2 cytryn

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem ,aż uzyskamy białą puszystą masę.Następnie dodajemy po jednym jajku ,dobrze mieszając za każdym razem,aby się dokładnie połączyły.Przesianą wcześniej mąkę z proszkiem  dodajemy do masy.Na koniec dolewamy mleko i wsypujemy skórkę cytrynową.Gdy wszystkie składniki dobrze nam się połączą,wylewamy masę na blaszkę .Pieczemy w 160 stopniach przez około 35 minut.

Polewa:

175 g. cukru kryształu
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Cukier mieszamy z sokiem cytrynowym.Mieszanką polewamy CIEPŁE ciasto.Ciasto musi być ciepłe żeby sok cytrynowy przedostał się do środka ciasta,a cukier pozostał na wierzchu tworząc chrupiący wierzch.

Oczywiście zamiast tej polewy ,można wykorzystać  lukier o smaku cytrynowym.                Idealnie pasują obydwie ,a ciasto jest smaczne tak z jedną ,jak i z drugą polewą.

Smacznego !  

 

wtorek, 06 marca 2012, barwnymotyl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL