Coś dla oka,duszy i ciała...
Blog > Komentarze do wpisu

Porcelanowy słodki prezent...

       Niedawno odbyły się urodziny mojej mamy. Z tej okazji upiekłam dla Niej torcik.

 Przepis

Składniki:biszkopt,krem,dżem,poncz,masa cukrowa,lukier.

Ciasto:

  • 8 jaj
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1,5 szkl mąki

  Żółtka ucieramy z szklanką cukru pudru do białości.Następnie ubijamy pianę na sztywno,dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy ,aż się zrobi sztywna i błyszcząca.

Łączymy masę żółtkową z pianą delikatnie mieszając np.trzepaczką.Dodajemy powoli przesianą mąkę i przelewamy do tortownicy.

Pieczemy ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Krem:

Wykorzystałam gotowy z torebki.

Dżem:

Smak wg uznania.

Poncz:

Woda,cukier,kieliszek alkoholu.

Masa cukrowa:

  • 80 dag cukru pudru
  •  10 dag glukozy 
  •  4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody


       Żelatynę należy moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści.
    Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną  i dodać glukozę -syrop trzeba ciągle mieszać  uważając aby się nam nie zagotował (ważne).
    Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder ciągle mieszając -wyrabiamy masę ,aż do uzyskania konsystencji plasteliny. 

Lukier:

Niewielka ilość będzie nam potrzebna do przyklejenia dekoracji wykonanych z masy cukrowej.

Wykonanie:

    Biszkopt dzielimy na trzy blaty.Na pierwszy blat wykładamy dżem,na drugi krem(można dodać owoce) i przykrywamy trzecim blatem pamiętając o ich nasączeniu ponczem.

Następnie boki i wierzch smarujemy kremem .Na wierzchu układamy cienko rozwałkowaną masę cukrową formując ją tak,by tworzyła,, tkaninę''.Boki też obłożone masą,udekorowane drobnymi kwiatkami i perełkami.

Układamy talerzk i filiżankę,dekorujemy kwiatkami (te rzeczy wykonałam dzień wcześniej),perełkami i tort-prezent gotowy.

A oto efekt końcowy,no może nie zupełnie ,bo zapomniałam o serwetce pod tort,którą potem wciskałam kombinując jak nie uszkodzić tortu.

 Zapewniam jednak,że smakował bardzo...:)

 

niedziela, 13 listopada 2011, barwnymotyl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/13 19:21:16
Wymiękam...jest bossski!
-
2011/11/15 14:23:20
Wspaniały tort urodzinowy! Pozdrawiam ... a dla Twojej Mamy wszystkiego co najlepsze :)
-
2011/11/15 21:20:12
Dziękuję :)
-
2011/11/21 08:46:03
Wow cudo! Wszystkiego najlepszego dla Mamy.
-
2018/12/26 20:35:52
Zbieram szczękę z podłogi. Nie do wiary, że takie rzeczy można zrobić ręcznie! Na pewno była to bardzo drobiazgowa praca wymagała cierpliwości. Ale jestem przekonana, że taki zrobiony tort sprawia 100x więcej radości niż kupny.
Dodatki na bloga
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Wszystkie przepisy są na Petitchef PL